Jayena in de provincie Granada

Jayena in de provincie Granada

Jayena is een dorp gelegen in de provincie Granada

Dit kleine dorp met net iets meer dan 1000 inwoners ligt boven op een vlakte boven het Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama natuurpark.  In deze natuurrijke en vruchtbare regio was al bewoning in de oertijd echter het ontstaan van dit dorp is terug te voeren naar de Moorse tijd.

Het werd toen Chayyana genoemd.  Het behoorde tot een gebied dat zorgde voor het voedsel van het rijk in Granada dank zijn vruchtbare gronden. In 1487 werd het veroverd door de legers van de Spaanse christelijke koningen en werd het als dank geschonken aan een Moorse heerser als dank voor zijn hulp ( nadat hij was veranderd van geloof ) .  Hierna ging het echter bergaf met de rijkdom van het dorp en werd het niveau aan productie niet meer bereikt dat voorheen de Moren wel haalden. 

Lange tijd is het stil in de geschiedenis van het dorp tot in 1808 de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog de troepen van Napoleon hier gevecht leveren en in 1833 en 1854 in de regio een cholera epidemie uitbrak die de bevolking aardig decimeerde. Daarboven op kreeg men hier op deze vlakte een grote aardbeving ( 1884 ) welke de nodige doden en gewonden tot gevolg had en natuurlijk de vernieling van nagenoeg alle gebouwen in het dorp. Zo gaan we nog even door want in de Spaanse burgeroorlog werd hier zwaar gevochten tussen de partijen "dank" een hevig verzet dat in deze regio was. Velen vertrokken naar het buitenland en het dorp liep in aantal bewoners terug. De huidige economie is vooral Olijven en Amandelen.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant