Moclin in de provincie Granada

Moclin in de provincie Granada

Moclin in de provincie Granada is een klein dorpje tussen Granada en Cordoba.

De regio is rijk aan historie. In de omliggende grotten heeft men tekeningen gevonden die duiden op de vroege bewoning van deze regio. Uit later tijd zijn er ook in rondom Moclin hunebedden te vinden. Natuurlijk zijn ook hier de Romeinen geweest. Her en der zijn er resten gevonden, niet veel maar genoeg om aan te tonen dat ze hier gewoond hebben. Men heeft in 2016 ook Romeinse resten ontdekt bij restauratiewerkzaamheden aan het kasteel. Hierdoor heeft die restauratie een flinke vertraging opgelopen.

Dat kasteel is absoluut de grootste blikvanger. In de XIII eeuw werd de burcht opgericht om deel te nemen aan verdediging van de stad Granada door de steeds verder oprukkende christelijke troepen.

De huidige naam van Moclin is trouwens afkomstig van die Moorse tijd. Verbastering van Hisn Al Muqlin wat zoiets als kasteel van de pupillen betekent.  En dit kasteel van Moclin was niet het enige. De hoofdstad van het rijk Granada moest natuurlijk beschermt worden en die taak hadden maar liefst 33 kastelen rondom de hoofdstad.

In 1280 vond hier het drama van Moclin plaats. Toen troffen werden hier de christelijke troepen door de Moorse troepen van de koning van Granada volledig weggevaagd. Toen in 1341 het naburige Alcala Real werd veroverd lag Moclin op de strijdgrens gedurende zeer lange tijd. Uiteindelijk gaf het dorp zich over in 1486.  Dit hard zware gevolgen voor de bewoners, ze werden allemaal verjaagd en het dorp werd opnieuw bevolkt door mensen uit het Galicia en Asturias in het Noorden van Spanje.

Anno 2016 wonen er net geen 4000 mensen in het dorp. De regio leeft voornamelijk van de landbouw.  Het dorp is een mooi schoon rustig dorpje waar nauwelijks een toerist komt en het leven rustig voortgaat. Naast het kasteel is er meer te zien. zo is er de uit de XVI eeuw stammende kerk die men binnen kasteel muren gebouwd heeft. Tevens is er de opslag van het brood. Ook uit de XVI eeuw om de bevolking een garantie te geven op hun brood werden dit soort gebouwen overal gebouwd.

Tip : neem de weg GR 3408 die vanaf Tiena gaat, dan krijgt men het mooie zicht op Moclin zoals de eerste foto.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant