Ubeda in Jaen

Ubeda in de provincie Jaen

Ubeda is een stad in de provincie Jaen in Andalusië.

Ze behoort bij een van de oudste van heel Europa. Er is een legende welke zegt dat de stad opgericht door Tubal een Afstammeling van Noah, die met die boot ;-) .  Hoe dan ook, alle grote culturen in Europa zijn hier geweest gedurende de duizenden jaren.  De Romeinen hadden hier een nederzetting met de naam Baetula. Maar de Visigoten en de Grieken en de Carthagers zijn er ook geweest. 

Maar de grootste invloed heeft Abderramán II (822-852) gehad. Hij was het die de stad weer nieuw leven in blies en het Ubbada noemde en het behoorde tot een van de belangrijkste steden binnen het Moorse rijk in Andalusië. 

De stad werd - na enkele pogingen, zoals de slag bij Navas de Tolosa , in 1233 veroverd door koning Ferdinand III. Door zijn grensstatus (Granada-Castilië) verleenden de Christelijke koningen het vele privileges.  De rijkdom en pracht die Úbeda in de 16e eeuw bereikte werd bepaald door de strategische ligging en de aanwezigheid van een steeds machtiger wordende adel.

De 16e eeuw was de periode van grootste rijkdom in de geschiedenis van Úbeda. Dank de economische ontwikkeling groeide de stad tot wel 18.000 inwoners. De macht was in handen van de kleine en middelgrote aristocratie welk de agrarische en stedelijke landgoederen bezat en daarmee ook de gemeentelijke macht. De kerk was ook machtig want zij bezat talrijke eigendommen en een deel van de belastingen van de stad ging naar de kerk.

In die 16e eeuw waren veel leden van de adel van Úbeda betrokken bij de hoogste posities de bureaucratie, waarbij de familie Cobos Molina in het oog sprong, waarvan het belangrijkste lid, Francisco de los Cobos, de functie van secretaris van keizer Karel V bekleedde en de hoogste sociale status bereikte met de verwerving van verschillende adellijke titels en een groot fortuin afkomstig van zijn administratieve activiteiten. Andere leden van zijn familie, zoals Juan Vázquez de Molina en Diego de los Cobos, hadden dezelfde functies en lieten de belangrijkste bouwwerken van de 16e eeuw in Úbeda na.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant