Bodegas Gomez Nevado

De Bodegas Gomez Nevado bevindt zich in het hart van de Sierra Morena in het Noorden van de provincie Cordoba.

De naam Nevado verschijnt voor het eerst in de documenten van de Markies van Ensenada

in 1754 waarin sprake is van wijnbouw in het dorp Villaviciosa de Cordoba. Het handelde zich toen om kleine aanplant waar de most (vers geperste druivensap ) grote hoeveelheden suiker bevatten, welke doet vermoeden dat men wijn maakte met een natuurlijk verkregen hoog alcoholgehalte.

De laatste 200 jaar is de bodega serieus bezig met de wijnbouw en tot de dag van vandaag maakt men gebruik van de oude technieken

Sinds 1977 is men al bezig met biologische landbouw en vanaf 1988 heeft men het certificaat waarbij men bewijst Biologisch te produceren volgens de richtlijnen van de biologische wijnbouw, gecontroleerd door de Andalusische organisatie van de biologische landbouw genaamd CAEE. Detail, men is de allereerste binnen de CAEE die dit certificaat heeft. Toen het nog niet bestond in Spanje had men al een Deens certificaat. Dit maakt dit dus tot de oudste Bio Bodega van Andalusië.

De Bodega maakt momenteel gebruik van diverse soorten druiven : Airen , Palomino en de bekendere Pedro Ximénez. De wijn productie start in RVS tanks vanwaar het verder gaat naar Stenen kruiken ( tinaja genaamd ) alwaar het rijpingsproces plaats vindt.

Gedurende het eerste jaar, wordt de wijn geclassificeerd op aroma, kleur en smaak. Vervolgens verplaatst men de wijn naar de houten vaten van Amerikaans eiken waar men het traditionele Solera systeem gaat toepassen.

De Biologische wijnen die de Bodegas Gomez Nevado maakt zijn twee soorten :

1 – Sierra Morena Palido , strogeel van kleur

2 – Sierra Morena Dorado , mahonie kleur

Prijzen :

De wijnen van de Bodega hebben de gouden medaille in 1992 en de bronzen in 1995 gewonnen in Engeland. Een ere vermelding in Prima Rassegna Internazionale del Vino Biológico in Italië als ook vermeldingen op de Biologische landbouw beurs in Cordoba

Ook interessant