Chips in Andalucia

Chips in Andalucia

Chips is net als overal ook in Andalucia een geliefde snack. Echter in Andalucia krijg je deze chips ook bij de maaltijden en tapas.

De oorsprong van de aardappel in Europa is niet helemaal duidelijk maar het is wel zeker dat de Spaanse soldaten dit mee terug namen van hun tochten in Zuid en Midden Amerika.

Er bestaan twee theorieën. De een zegt uit de Andes en de ander uit het gebied waar het huidige Chili ligt. Wel is zeker dat de grootste gebieden in Spanje waar men Aardappelen aanplant die gebieden zijn waar de boten uit Amerika aanmeerden na hun reis. Deze gebieden zijn Andalucia en Galicië. Vanuit deze gebieden verspreidde de aardappel zich door Europa en rond 1610 arriveerde deze dan ook in Nederland en België.

De chips echter is geen Europese uitvinding maar bij toeval ontstaan doordat een kok in de verenigde staten in 1853 na klachten van een klant de aardappel zeer dun deed snijden en bakken in olie. Hierdoor ontstond de ons bekende krokante chips. De kok was niet tevreden want de aardappel was niet te eten met een vork maar de klant was zeer tevreden en vroeg voor meer... Toen in 1920 de snijmachine werd uitgevonden lag de weg open voor de chips om de hele wereld te veroveren.

In Andalucia verwerkt men de aardappel binnen 24 uur na oogsten om zo de kwaliteit van de chips te garanderen. Doet men dit niet dan ontstaan de bekende zwarte punten in de aardappel die weer harde stukken opleveren ( die vind men overigens veel in de chips in het Noorden van de EU ).

De meeste worden gebakken in zonnebloemolie maar steeds meer worden ze ook gebakken in Olijfolie. Men haalt ongeveer 36 chips uit een aardappel en ze worden gedurende 3 minuten op 195 graden gebakken. Op het laatste voegt men de kruiden toe voor de verscheidene smaken. Meest populair in Andalucia is de gezouten chips. Dit omdat deze goed te combineren is met de meeste tapas.

Vooral bij de tapas krijg je dus vaak enkele chips erbij. Dit is niet alleen vanwege de lekkere smaak maar ook omdat ze de Tapa mooi aankleden en groter doen lijken.....

De Chips die De Spaanse Winkel in het assortiment hebben is van Productos Monti. Dit klein bedrijfje bevind zich in Montilla bij Cordoba. Het bedrijf bestaat al sinds 1980 en maakt men naast de chips ook de biologische Picos ( broodstengels / dipsticks ) die we in het assortiment hebben. Dit bedrijf is een van de weinige die een productlijn hebben die volledig gemaakt is met producten afkomstig van biologische landbouw.

Ook interessant