De beste olijfolie zit in donkere fles

De beste olijfolie zit in donkere fles

De beste olijfolie zit in donkere fles

Dat is wat vaak in de media en reclame verteld word.... Dit is niet helemaal waar zeggen wij van Original Andalucia dan.....

Om het geheel verwarrender te maken eerst de achtergrond hiervan.

Men schrijft dat olijfolie slechter wordt door invloed van (zon) licht. Dat is helemaal juist !. Er bestaan enkele factoren die een negatieve invloed hebben op de kwaliteit cq houdbaarheid van olijfolie. Licht is er dus een van.

Dus dat olijfolie in een donkere fles zit is niets mis mee. Maar in theorie en helaas ook praktijk kan er alle mogelijke olijfolie in een donkere fles zitten..... Tenslotte is die fles niet meer dan een verpakking.... Zegt niets over de inhoud...

Hele kleine olijfboeren zeggen gewoon dat je de fles gewoon in een kast moet bewaren daar is het ook donker..... en de doorzichtige fles / al dan niet glas of plastic is veel goedkoper waarmee de eindprijs ook aantrekkelijker word.... De lokale consumenten zien dat natuurlijk graag.

Probleem met ons als consument die ver weg woont van die lokale olijfboer is dat we dus geen enkel idee hebben hoe we de kwaliteit van de olijfolie kunnen zien, ruiken en proeven. Daar springt de commercie natuurlijk graag op in. Door ons een mooie verpakking aan te bieden kan men een beter imago aan de inhoud geven en dus ook meer vragen voor dat product en dus meer winstmarge maken.

De verpakking kost in sommige gevallen meer dan de inhoud ( zelfs als de inhoud van hoge kwaliteit is ) en iemand moet dat betalen... Natuurlijk is het niet aantrekkelijk om een petfles olijfolie op het aanrecht hebben staan of zelfs een blikje, het zit er veel mooier uit als de fles een mooi design heeft. Het oog wil ook wat. Echter een mooie donkere fles op het aanrecht kort bij de warmte bronnen is ook funest voor de kwaliteit.... Beste bewaar temperatuur is namelijk rond de 14 graden Celsius.

Overigens is een mooie fles olijfolie cadeau krijgen is natuurlijk aantrekkelijker dan wederom die doorzichtige petfles.

Andersom is het ook weer niet aantrekkelijk als je weet dat je hele speciale olijfolie hebt om die in een petfles te verpakken waar de mindere olijfolie ook in zit.... Doet toch afbreuk aan het gevoel van kwaliteit.

Hoe bepaal je dan of je een top kwaliteit olijfolie hebt gekocht ?. Bijna onmogelijk , men zou het beste een cursus moeten gaan volgen in Andalucia om dat uiteindelijk zelf thuis te bepalen... Echter is dit veel te overdreven ook al is het best leuk om te doen in Andalucia.

Het beste is gewoon door te proeven en als hij lekker is dan zit men goed....

Ook interessant