De Geschiedenis van de Tapas in de Spaanse Keuken

De Geschiedenis van de Tapas in de Spaanse Keuken

De tapas zijn onderdeel geworden van de Spaanse keuken.

Precies is niet bekend waar de Spaanse tapas vandaan komen, maar er bestaan diverse theorieën waar men de oorsprong en de huidige invloed op de Spaanse traditionele keuken probeert te verklaren.

Men zegt dat de Spaanse koning Alfonso X "El Sabio" bepaalde dat bij de wijn altijd iets te eten moest worden geserveerd om te voorkomen dat deze te snel naar het hoofd zou stijgen.

In het begin plaatste men de Spaanse tapas bovenop de rand van de kan of glas welk men geserveerd kreeg. Zo voorkwam men dat de vliegen, zeer overvloedig aanwezig op de plaatsen waar eten aanwezig was zoals in de pensions en herbergen, in de wijn of het bier vielen.

Op deze wijze , men "tapada"( bedekte ) het glas en daarmee ontstond het woord.

alfonsoX

In die tijd bestond een Spaanse tapa uit een stukje ham of chorizo of ander vlees, soms een stukje kaas.

Niettemin, sommige beweren dat de geschiedenis van de tapa zijn origine vind in het volgende verhaal:

De Koning Alfonso XIII was op een officiële reis in de provincie Cadiz en bij het voorbij komen van de herberg " Ventorrillo del Chato" (bestaat niet meer) ,er stopte om uit te rusten. De koning bestelde een glas Jerez ( wijn van Jerez ), echter op dat moment kwam er een windvlaag binnen in de herberg, om te voorkomen dat het glas zich niet vulde met zand van het strand had de ober het goede idee om het koninklijke glas te bedekken met een stukje ham. De koning vroeg waarom hij dat stuk ham op het glas kreeg gelegd, waarop de ober verontschuldigend antwoordde dat op deze wijze hij het glas bedekte ( "la tapa" ) om te voorkomen dat er zand in kwam. De koning beviel het idee, dronk de wijn en bestelde er nog een, maar met nog een gelijke "tapa". Toen men dit zag bestelde het hele Spaanse koninklijke gevolg hetzelfde.

alfonsoXIII

Zoals U al heeft gelezen is het verhaal ongeveer gelijk echter met een andere hoofdrol speler.

Er bestaan diverse verhalen maar allen hebben de volgende 3 variaties :

*    De noodzaak om iets te eten tot zich te nemen om te kunnen doorwerken totdat het tijd was voor de hoofdmaaltijd.

*    De noodzaak om iets tot zich te nemen om te voorkomen dat de wijn niet tot het hoofd stijgt.

*    De noodzaak om de wijn te beschermen voor de insecten.

We zien daarom dat niet alleen het  aperitif   ( Frankrijk ) als ook  fast food  ( USA ) een deel van hun oorsprong gelijk hebben als de Spaanse tapas.

Andere benamingen die men in Spanje voor de "tapa" gebruikt zijn :  alifara  in Aragón en Navarra en  poteo  in Baskenland.

Vandaag de dag, naast de typische olijven en noten, verschijnen kleine porties van wat men normaal kookt als een hoofdgerecht. kleine portie paella , stoofpotje etc.

 

Belangrijke karakteristieke eigenschappen van de Spaanse tapas

1. Het betreft nooit zoet voedsel.

2. Het zijn kleine porties.Indien ze een grotere hoeveelheid zijn worden ze "racion" genoemd

3. Het is geen fast food, SLOW FOOD dus.

4. Het wordt beschouwd als iets informeels en die men eet met vrienden of collega's

5. Men eet ze tussendoor of als een "overlevings-hapje" zodat het lichaam het kan volhouden tot aan het middag of avondeten.

Het is wel van belang om hier aan te geven dat de tapa, in het begin, NIET typisch iets van het zuiden noch het noorden van Spanje was

Aan de traditionele tapas welke als basis ham en andere vleeswaren, olijven en noten hebben, heeft men andere toegevoegd, zoals al eerder beschreven.

 

Hier een kleine lijst met traditionele Spaanse tapas die men in welke Spaanse tapas bar dan ook kan aantreffen :

*    Carne con tomate ( vlees met tomatensaus )
*    Kroketten
*    Albóndigas
*    Patatas alioli ( knoflook aardappels )
*    Tortilla de patatas
*    Tuinbonen met ham
*    Porra antequerana / salmorejo cordobés
*    Boquerones en vinagre
*    Ensaladilla rusa
*    Pipirrana
*    Bacalao frito
*    Flamenquín

Aan deze traditionele tussendoortjes kan men vandaag de dag nieuwe tapas toevoegen, sommige recepten welke men eerst nog had gereserveerd voor de tafel met bestek en bord, zoals de paella of de aardappel stoofpotjes met vlees en nog meer welke langzaam aan in de Spaanse tapa zijn aan het integreren.

Als laatste het is van belang om de elegantie en de esthetica van het tapas eten te benadrukken. Het gaat om een soort van onverschilligheid tussen de tafel en de stoel, en men maakt het juiste eten welke men staand en in kleine porties tot zich neemt.

Het belangrijkste is NIET het eten, het is het vertellen, het samenzijn tussen vrienden en bekenden. Daarom eet men tapas staande zodat men de vrijheid heeft om met allen te praten.

Dat het Spaanse tapas eten nog niet een universeel fenomeen is geworden is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat men een ruime pauze nodig heeft en tijd om de Spaanse elegantie hierbij te kunnen oefenen.

 

Heel belangrijk:

*    Eet geen tapas als je haast hebt.

*    Eet tapas niet alleen.

*    Vraag geen "racion" ( grotere hoeveelheid ).

*    Wijn heeft de voorkeur.

Ook interessant