De Geschiedenis van de Turron

De Geschiedenis van de Turron

Turron is een product dat zijn herkomst heeft uit de tijd dat de Moren nog de baas waren in het zuidelijk deel van Spanje.

Turron heeft als basis een massa van ingekookte Honing ( of suiker ) waar men amandelen aan toevoegt.

Tevens voegt men aan die massa eidooier aan toe. Deze massa wordt in een platte vorm gegoten en nadat deze gedroogd is heeft men een heerlijke zoetigheid.

Er bestaan in Spanje diverse gebieden waar de Turron wordt gemaakt, maar de originele versie van de Moorse tijd wordt gemaakt in de regio van Valencia. Het zijn twee soorten , de Alicante en de Jijona versie ook wel de Duro en de Blando genaamd.

In documenten van de XI eeuw wordt er al gesproken van turun in de Arabische wereld zijn een zoet gebak / dessert. In 1541 verschijnt er in een drama uit Sevilla al een verwijzing naar de Turron. In dat boek spreekt men van een kind dat de turron heeft opgegeten die op tafel lag. Ook zijn er document van de kok van Koning Felipe II die in de XIV eeuw spreekt van recepten met Turron

Zoals gezegd , bestaan er meer Turron varianten. In Lleida heeft men de Turron de Agramunt, deze heeft als extra nog hazelnoten bij de Duro variant uit Alicante. Maar er bestaan versies met chocolade, koffie , kokos, fruit, likeur en veel meer.

Turron is zelfs in de Spaanse Taal doorgedrongen. Zo is een deel van de benaming als koosnaam gebruikt voor geliefden :-) Men zegt dan "Mi turron de Miel " als men mijn liefje, of dergelijke koosnaam wil gebruiken. Turron is tenslotte een zoetigheid.. :-)

Er bestaat een onderscheid in kwaliteit en dat kun je herkennen aan de namen...

Naarmate de hoeveelheid amandelen hoger is , is de kwaliteit dus hoger ( en natuurlijk ook duurder )

Suprema :

                 Turron de Alicante 60 % amandelen

                 Turron de Jijona 64 % amandelen

                 Turron de Agramunt 60 % amandelen

Extra :

                  Turron de Alicante 42 % amandelen

                  Turron de Jijona 52 % amandelen

                  Turron de Agramunt 46 % amandelen

Ook interessant