Hoe maakt men koffie in Spanje

Hoe maakt men koffie in Spanje

In Spanje is net als in Italië de meest gebruikte methode om thuis koffie te zetten het bekende schroefpotje.

Van dit kleine handige apparaat word in Nederland en België aangenomen dat dit enkel in Italië wordt gebruikt, echter ook in de Spaanse huishoudens is dit een standaard voorwerp in elke keuken.

Deze koffiezet methode is uitgevonden in 1933 door een Italiaan genaamd Bialetti ( toevallig ook nog eens de Opa van de bekende Alessi )

Er bestaan meerdere afmetingen van deze koffiepot. Allemaal afgemeten voor een bepaalde hoeveelheid kopjes koffie. Van 2 tot en met 12 kopjes.

 

Deze koffie pot bestaat uit meerdere delen. Een bodem deel voor het water. een middendeel waar men de koffie in doet en het bovenste deel waar uiteindelijk de koffie klaar in terecht komt.

koffie pot

Het onderste deel bevat het water dat verhit word, hierdoor ontstaat stoom dat een overdruk creëert in het onderste deel. Deze druk duwt de rest van het water omhoog door een in het midden lopende pijpje. Dit water wordt vervolgens door het middendeel gedrukt waar het koffiepoeder zich bevind. De hete vloeistof gaat vervolgens door het pijpje in het bovenste deel omhoog en koelt af tegen het deksel. Vervolgens slaat dit neer in het opvangbakje. Koffie is klaar !!!

Waar op te letten :

- Altijd vullen met water tot net aan het overdruk ventiel
- Koffie niet aandrukken , losjes in het bakje doen
- Warmtebron op tijd stoppen !!!!
- Nadat koffie klaar is voor de koffie te schenken eerst even roeren. Zo krijgt iedereen een gelijke sterkte koffie. Zo niet krijgt de eerste een waterkoffie en de laatste een sterke smaak..
- Altijd reinigen met schoon water

Ook interessant