Miel de Caña , suiker riet stroop

Miel de Caña , suiker riet stroop uit Andalucia

Miel de Caña betekent letterlijk honing van suikerriet.

Nu is wel duidelijk dat rietsuiker geen honing heeft, dus de vraag komt al snel waarom dit Miel ( honing ) heet.


Rietsuiker is een product dat al in de oudheid bekend was in de Arabische wereld en in het jaar 500 verschijnt voor het eerst een tekst waar men spreekt van honing zonder tussenkomst van bijen.

De overheersing van de Moren in Andalucia bracht ook de techniek van de suiker uit riet te halen naar dit deel van Spanje. Momenteel verbouwd men in Spanje in de regio van Salobreña en op de Canarische eilanden nog rietsuiker planten. Maar het meeste komt toch van elders.

In de 19e eeuw bestonden er vanaf Almeria tot aan Fuengirola 20 fabrieken maar de opkomst van de suikerbieten maakte snel een eind aan 19 van deze fabrikanten. Daarmee is momenteel in heel Europa nog maar 1 producent !!.

Gevestigd in het pittoreske Frigiliana in de provincie Malaga. Op jaarbasis wordt er voor heel Europa miel de Caña geproduceerd. Het product heet miel de caña Nuestra Señora del Carmen. De fabrikant heet Miel de la torre.

Hun “fabriek” bevindt zich in het centrum van Frigiliana in een heel oud pand uit de 16e eeuw. In Nederland is dit gebouw heel bekend zonder dat men weet waar en wat dit gebouw werkelijk is. Toen de keuringsdienst van waarde op zoek ging waar de Bertolli pastasaus reclame was opgenomen kwam men in Frigiliana uit bij deze Miel de caña fabriek. Men had de eigenaar voor enkele dagen een hoop geld betaald om die af te huren. De eigenaar verdiende in een paar dagen meer dan maanden omzet dus die had snel beslist.

Deze laatste producent van dit typische product bestaat al meer dan 75 jaar op deze plek. Zij produceren niet alleen voor hun eigen merk maar voor alle andere merken in Spanje die dit product onder hun eigen naam verkopen. Zo is er bijvoorbeeld het merk AL Andalus uit Granada, zij kopen deze suikerriet stroop en verpakken deze opnieuw met hun etiket.

De Miel de caña wordt nog authentiek geproduceerd met oude machines waarvan sommige museum waardig zijn aangezien ze uit 1909 stammen. Het is trouwens een familiebedrijf waar zo een 30 leden hun brood verdienen.

 

In de Spaanse Winkel is dit unieke product te vinden: 

miel de cana 318x238

Ook interessant