Olijfolie in het heden

Olijfolie vandaag de dag

In een eerder artikel hebben we laten zien hoe men vroeger de olijven perste om zo de olie te winnen.

Door de verbeterde technieken en grotere vraag is door de jaren heen de olijfolie branche ook niet stil blijven staan.

Na de pers die nog met de hand werd omlaag gedraaid kwam al snel de hydraulische pers om zo meer en makkelijker te kunnen persen. Nu, vele jaren later zijn nagenoeg alle almazara's niet meer voorzien van die oude techniek. Bij het persen van de olijven kwamen ook bittere smaken vrij die op hun beurt weer de smaak negatief beïnvloeden.

Momenteel ( 2012 ) worden de olijven middels een centrifuge "geperst"...... Persen is er niet meer bij. 

De oogst Olijven word eerst gewassen waarna ze met behulp van een " hamer" machine van de pit ontdaan worden en de rest tot een massa word gekneed. Deze Olijvenpasta bevat drie componenten : Olijfolie , alpechín en Orujo. Deze worden van elkaar gescheiden door decanteren  en vervolgens centrifuge..

Een kleine Almazara heeft rond de 100.000 liter olijfolie per jaar. Maar de grote jongens in Spanje die de wereld spelers zijn Coöperaties die rond de 50 Miljoen kilo Olijfolie !!!  per Jaar. Het zijn dan ook geen kleine dorpsbedrijfjes meer maar grote hallen vol met machines om die massa te kunnen verwerken.

Zo bijvoorbeeld onderstaande foto van een hal waar enkel de centrifuges staan... 

almazara groot

Dit wil niet zeggen dat de olie hiervan afkomstig slecht is. Integendeel deze olie is vele malen beter. Dit doordat bij het gebruik van matten er altijd olie achterblijft die moeilijk te verwijderen is uit die mat. Deze olie heeft een invloed op de smaak en kwaliteit van de nieuwe olijfolie. Tevens kwam middels de oude methode de olie meer in contact met zuurstof  , en dat is de grootste vijand van de olijfolie.  De huidige nieuwe methode maakt dat het bedrijf een hoge graad van perfectie heeft en zo een hele goede olijfolie levert.  Meestal zijn het wel blends die een meer algemene smaak hebben om zo aan een zo groot mogelijk publiek te kunnen leveren.  

Het machine park staat echter ook bij de kleintjes, echter daar zijn het kleinere en minder in aantal. 

mudejar olijfolie zaal

Ook interessant