De obelisk op een plein Malaga

De obelisk op een plein Malaga

Op een van de belangrijkste pleinen van Malaga stad staat in het midden een obelisk.


Bij het goed bestuderen ervan ziet men aan alle zijden namen erop staan.

De obelisk is geplaatst ter ere van José María de Torrijos y Uriarte en 48 mede strijders welke op 11 december 1831 werden gefusilleerd ergens tussen het strand van san andres en de wijk el bulto. Zij waren vrijheidsstrijders in de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog. Hij was enkele dagen eerder vanuit Gibraltar met boot vertrokken en geland in Malaga met 60 strijders. Daar liepen ze echter in de val en werden ze gevangen genomen met de executie als gevolg van de overlevenden. In het Prado museum in Madrid hangt een schilderij dat deze gebeurtenis heeft vastgelegd.

De Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog duurde trouwens van 1808 tot 1814. Toen werd de eerder genoemde en meer strijders verbannen echter bleven zij de hoop niet opgeven en gaven de strijd niet op. Daar kwam dus in 1831 een einde aan.....

In 1842 stelde men voor om dit monument op te richten voor deze strijders, eerst wilde men dit doen op Playa san andres maar uiteindelijk werd gekozen voor het huidige Plaza de la merced dat toen nog Plaza de Riego heette. De overblijfselen van de strijders werden opgegraven op de begraafplaats San Miguel en onder deze obelisk herbegraven.

In 1884 was er een flinke aardbeving in Malaga die die nodige schade aanrichtte. De obelisk bleef staan echter het bovenste deel verdraaide een beetje. 

Deze draai kan men vandaag de dag nog steeds zien. Men heeft in alle latere restauraties van het monument in Malaga Stad deze draai gerespecteerd zijnde een hint / eer aan alle doden van die aardbeving in 1884.

obeslisk malaga 02

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant