Het kasteel van Almodovar del rio

Het kasteel van Almodovar del rio

Op 24 kilometer van de stad Cordoba ligt het kasteel van Almodovar del Rio.


Deze burcht vind zijn oorsprong in de allereerste burcht hier gebouwd in het jaar 740. Vermoedelijk op een structuur welke terug gaat tot de Iberiërs welke hier een nederzetting hadden genaamd "Cárbula" volgens Romeinse geschriften welke ook een eigen munt had. De "Moren"( verzamelnaam ) , in dit geval Berbers kwamen hier in 740 en bouwden er hun eerste vesting.

Een ideale plek door de hoge ligging met verre uitzichten. In de oude geschriften noemde men dit "al-Mudawar" , een naam die duidelijk verbasterd is door de eeuwen heen in het huidige Almodovar. Al snel behoorde deze strategisch gelegen vesting tot het emiraat en latere kalifaat van Cordoba. Dit zou duren tot aan de XII eeuw toen het kasteel onder het beheer viel van Sevilla. Echter zou dit niet lang duren want in 1226 viel het in handen van de Spaanse koning Fernando III .

In de eeuwen die volgden wisselde het kasteel meerdere malen van eigenaar en verviel steeds meer tot een ruïne tot uiteindelijk in 1901 een begin werd gemaakt van de uiteindelijke restauratie. De toenmalige eigenaar Graaf van Torralva bezocht de ruïne met een bevriende architect en beide zagen de vervallen ruïne en beslisten dat de burcht een grote geschiedenis had voor de geschiedenis van Spanje en dat dit niet verloren mocht gaan. Zo begon een 36 jarige restauratie waar maar liefst 800 arbeiders aan werkten met het huidige eindresultaat. Het huidige kasteel is een machtig mooie burcht geworden maar het is niet geheelgeschiedkundig waarheidstrouw.

Desondanks is het kasteel zeer zeker een bezoek waard. Dat bewijst al doordat het gebruikt is in de beroemde serie Game of Thrones. Het kasteel kan bezocht worden met een gids maar ook zonder. Entree is € 9 en kinderen tot 13 jaar € 5. Open elke dag vanaf 13:30 tot afhankelijk van de maand tussen 18:00 en 20:30.

 Er zijn in Almodvar del Rio enkele plekken waar men kan overnachten, ook ideaal om van daaruit de regio te bezoeken

Booking.com

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Henk Meijer · 26/06/2023
    Prachtig kasteel idd! Vanuit ons B&B ( even buiten Córdoba) heb je uitzicht op het dorpje Almodovar del Rio en het kasteel. Leuk om te bezoeken vanuit Córdoba. ( Is circa 20 kilometer vanuit de stad) Trouwens er is ook ooit eens een Pipo de Clown film opgenomen in het kasteel.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant