Paella het Spaanse gerecht

Het is een van de meest bekende typische gerechten uit de Spaanse keuken.


Er bestaan vele variaties; vaak generaties lang doorgegeven van moeder op dochter .

Hieronder het paella recept zoals Maria het van haar moeder heeft geleerd.

Ingrediënten :

Ui, knoflook, rode paprika, tomaten, zout, olijfolie, witte droge wijn, doperwten, olijfolie en natuurlijk rijst

Bereiding : 

Maak eerst de “sofrito”; dat is de basis van de paella. Schil en snij de ui en de knoflook zo klein mogelijk. Doe dan een laagje olie in de koekenpan. Niet te dun maar ook niet overdrijven. 

Als u geen paellapan heeft kunt u ook een wok gebruiken, maar nog beter is dan een grotere pan. Snij de paprika en de tomaten in kleine stukjes. 

Zodra de olie begint op te warmen, voegt u de ui en knoflook toe. Laat vervolgens de pan of wok op een laag vuurtje staan!!

Zodra de uien glazig zijn geworden, doet u de kleingesneden paprika en tomaten erbij.

Laat het geheel pruttelen op laag vuur tot dat alles goed gaar is geworden en het tomatenvocht verdampt is. Voeg, naar smaak, een beetje zout toe.

Vervolgens voegen we het vlees (kip – rund) en/of zeevruchten toe en laat dit alles mee sudderen, totdat het vlees gaar is.

Zodra het vlees gaar is ,een beetje droge wijn toevoegen en laat alles even opkoken. Voeg dan de rijst erbij, meng alles goed door en STOP met roeren; nu moet u er van afblijven !! Voeg dan water toe (totdat de rijst onder water komt te staan) en een snufje saffraanpoeder of een draadje saffraan. Het vuur moet niet te hoog staan, we willen tenslotte dat het vocht verdampt maar de rijst niet aankoekt.

Als de rijst enigszins zacht is geworden en het water bijna verdampt is, kunt u eventueel wat zout erbij doen.

Zodra de rijst zacht is geworden en het water helemaal verdampt is, voegt u voor de kleur wat gekookte ( of uit pot ) doperwtjes toe. Doe het vuur uit en bedek de pan met een theedoek.

Laat het 10 a 15 rusten...

U kunt eventueel gamba's toevoegen. Gegaarde gamba's zonder schaal, kunt u tegen het einde van de kooktijd toevoegen. “rauwe” Calamaris en gamba's met schaal moet u aan het begin toevoegen, samen met de zeevruchten.

Er zijn vele variaties mogelijk :

• Paella met vlees: kip en/of varkensvlees of kip en konijn.

• Paella met vis: zoutwatervis (pescado de roca) en mosselen

• Paella met zeevruchten: gamba's of langoustines, inktvis, venusschelpen en mosselen

• Paella vegetarisch: sperziebonen, artisjok, doperwten.

• Paella gevarieerd: vlees en vis

Hoe dan ook, de variaties van de ingrediënten zijn ongekend en elke kok doet er wel iets

extra's in.

Heel belangrijk is de keuze van de rijst, hij dient dik en rond te zijn, zodat deze het vocht goed op kan nemen. Tevens is de temperatuur en kooktijd van belang, zodat de rijst los blijft (niet plakt). De paella mag nooit een pasta van rijst worden; in dat geval wordt er gezegd dat de rijst overgaar is: "que está pasado".

De paella rijst moet droog zijn, maar niet te hard en moet meteen opgediend worden, zodra de paella klaar is. Het best past er een koud Spaans biertje erbij.

Eet smakelijk!

Gebruikte producten uit de Spaanse Winkel : 

biologische paella rijst

 

spaanse olijfolie virgin extra

 

Ook interessant