Montera de Gossan in Huelva

Montera de Gossan in Huelva

Natuurgebied Montera de Gossan in de provincie Huelva

Het ligt in het zogenaamde Río Tinto gebied in de Peña de Hierro-mijn, in de provincie Huelva.

In de 19e eeuw was er een ongekende groei van de industrië. De Europese fabrieken hadden dringend zwavel en koper nodig voor die industriële revolutie. De Britten waren in die tijd de wereldmacht, zij hadden dan ook hun oog laten vallen op dit gebied waar de edelmetaal mijnen waren van Riotinto. 

Onder de bescherming van bedrijven die grote winsten maakten, werden hier nieuwe nederzettingen gebouwd waar de duizenden Spanjaarden die uit alle delen van het land arriveerden konden verblijven. Er werden huizen, ziekenhuizen, scholen, bioscopen en meer in Victoriaanse stijl gebouwd. Tevens brachten de Britten de spoorweg en werd de provincie Huelva zo gemoderniseerd dat het toendertijd wereldwijde gevolgen gevolgen had.

De haven van Huelva werd zo gemoderniseerd dat er voor zorgde dat het mineraal welk in de mijnstreek werd gewonnen, naar de rest van de wereld kon worden geëxporteerd. Tevens hadden de Britten grote invloed op de sport in het huidige Spanje. Zij waren het die hier de nodige sporten introduceerden zoals het voetbal, tennis, golf, boogschieten, squash, cricket en badminton. Recreativo de Huelva, opgericht in 1889 als de "Huelva Recration Club", was zelfs het eerste Spaanse voetbalteam !!.

Zo komen we ook bij Montera de Gossan. De Engelse invloed was natuurlijk ook in de Spaanse taal en een daarvan is het woord gossan, (goudzand). Ondertussen is dit gebied een Natuurmonument en bevindt zich in het Beschermde Landschap Rio Tinto en is gedeeltelijk opgenomen in de Bien de Interés Cultural (Historisch Gebied)  Zona Minera de Rio Tinto-Nerva. Het is een geologische formatie met de karakteristieke kleur van zeer donker rood oxide, gevormd door zowel "gossan" als lavas. In het gebed ligt de mijn met de naam Peña de hierro. Deze mijn is ontstaan in de Romeinse tijd toen zij zich hier in de regio gevestigd hadden speciaal voor de winning van deze metalen. Dit was niet de rijkste mijn want die lag een paar kilometer verderop maar ook hier werd er gegraven. Vlakbij werden ook resten gevonden van een Romeins fort. 

Maar de systematische exploitatie van deze mijn Peña werd pas veel later gedaan , zo ergens in het begin van 1800 tot aan 1853 toen alle eigendommen werden verkocht aan de mijnbouwmaatschappij "Nuestra Señora de los Reyes". Tot dan werd er 49.593 ton erts geproduceerd en vanaf 1853 tot de stopzetting van de werkzaamheden in 1866 werd er in totaal 148.790 ton erts gewonnen. Toen werd de mijn werd verkocht aan het buitenlandse bedrijf La Peninsular Copper Company, dat pas in 1883 met de mijnbouw begon en erin slaagde om de winning van de voorgaande te overtreffen (286.811 ton), totdat het in 1890 werd ontbonden en ophield te bestaan. In maart 1901 werd een nieuw Engels bedrijf opgericht onder de naam "The Peña Copper Mines, Company Limited", het bedrijf dat werkzaamheden het langst exploiteerde. Gedurende de 54 jaar dat het bedrijf in Peña aanwezig was, werd er 3.922.780 ton erts gewonnen.

In 1955 werden de mijnen overgedragen aan het Spaanse bedrijf "Compañía Nacional de Piritas S.A." dat tussen 1955 en 1960 270.583 ton erts exploiteerde tot er een kopercrisis dreigde en van 1966 tot 1972, het jaar waarin Rio Tinto Patiño de mijn overnam, waren er jaren van inactiviteit en alleen maar onderhoud en wachten op betere tijden. Kleine mijnen zoals deze Peña del Hierro kwam hierdoor volledig definitief stil te liggen.

Vandaag de dag is deze mijn te bezoeken . Entree is via het centrale punt van las minas del rio tinto . Adres is Rio Tinto Mining Park. Pl. Ernest Lluch, s/n, 21660 Minas de Riotinto, Huelva

Er zijn hier veel dingen te zien en men kan zich het beste voorbereiden op een hele dag want dat heb je hier wel nodig. Men kan allerlei combinatie tickets krijgen . het allerduurste pakket is 25 euro voor volwassenen en dan ben je de hele dag "onder de pannen" ....  inclusief met trein rijden door het grote mijngebied. meer info >> HIER . Helaas enkel in het Spaans.

Ook interessant