Carajillo - spaanse koffie met brandy

Carajillo is een Spaanse alcohol houdende espresso met brandy.


Oorspronkelijk komt deze benaming uit Latijns Amerika en is het verklein woord van Carajo welk zoiets betekent als „V..dorie“... Men wil hiermee aangeven dat de koffie door toevoeging van alcohol pittiger wordt. Ook lijkt het woord Carajo niet zomaar toevallig op het Engelse courage ( moed ). Die heb je namelijk nodig om deze te drinken, oorspronkelijk werd namelijk rum met Spaanse koffie gebruikt.

Heden ten dage maakt men deze Carajillo door in een espresso ofwel brandy, rum, whisky of likeur ( vaak Licor 43 ) te gebruiken. Dit wordt dan in een hittebestendig klein glas geserveerd. Wij zijn alleen bekend met de zogenaamde Spaanse koffie waarbij men een likeur erbij serveert, hij hoort echter IN de espresso te zijn.

De eenvoudigste wijze een Carajillo te maken is een brandy in een Espresso bij te schenken. Er zijn mensen welke de „quemado“ versie prefereren ( gebrande versie ). Hierbij wordt de Brandy samen met een stukje citroenschil en enkele koffiebonen met behulp van de stoompijp van de espresso machine verhit worden om vervolgens in vuur te steken. In deze vlam wordt met behulp van een lepel, suiker gekaramelliseerd en toegevoegd. Als laatste wordt dit brandende mengsel onder de espresso machine geplaatst om met de koffie geblust te worden.

Op You Tube laat iemand het zelfs zien :

 In de zomer heeft men ook een Zomer versie van deze Carajillo, genaamd Cafe del Tiempo. Bij deze versie vervangt men de brandy door een Anijs likeur en geserveerd samen met een glas ijsblokjes. Eerst zoet men de Carajillo naar smaak om deze vervolgens in het glas met ijs te schenken.

Hoewel de Carajillo een behoorlijk alcohol houdend drankje is, wordt deze in Spanje gedurende de gehele dag gedronken. Zelfs bij het ontbijt of na het avondmaal.

Ook interessant