Aardappel Tortilla Espanola

Aardappel Tortilla Espanola

Tapa Spaanse tortilla de patatas / Spaanse aardappelomelet


Dit is een van meest populaire tapa’s in Spanje. Hoe maakt u deze thuis?

Ingrediënten (voor 4 personen)

500 g. vastkokende aardappelen

150 g. ui

5 eieren

Zout

Olijfolie

Optioneel: rozemarijn, oregano , knoflook

Bereiding :

Schil de aardappelen en snij deze in kleine blokjes. Hak de ui zeer fijn. Bak vervolgens de aardappelen en de ui (optioneel, rozemarijn en oregano of knoflook ) aan in een koekenpan met veel olijfolie. Draai na enkele minuten het vuur laag en laat het geheel even pruttelen terwijl u voorzichtig roert om te voorkomen dat het aanbrandt. Controleer de aardappels of ze niet te hard zijn, als ze net niet hard zijn haal ze dan van het vuur .

Neem het geheel van het vuur en laat de overtollige olie uitlekken. Hierna even met een pureestamper de aardappelblikjes "breken" zodat de krokant gebakken buitenlaag "gebroken"is.

Kluts 5 eieren en voeg er een zout aan toe.

Meng vervolgens alles samen. Bak het mengsel, in een pan met olijfolie als bodempje om het plakken tegen te gaan, op een laag vuurtje. Beweeg, na enkele minuten, het mengsel een beetje in de koekenpan, NIET roeren! Hoogstens dus een beetje bewegen in het begin. Na 2 minuten draai u het geheel in de pan om; gebruik hiervoor een bord of een even grote koekenpan. Zet dit op zijn kop op de pan met de tortilla en draai beide gelijktijdig om. Vervolgens schuif heeeeeel voorzichtig de tortilla weer terug in de pan.

tortilla 01

Laat het geheel nog 2 minuten op het vuur staan en de Spaanse tortilla is klaar. Controleer of de tortilla losjes in de pan ligt om te bepalen of het gaar is.

tortilla 02

Deze Spaanse tortilla kan men zowel koud als warm opdienen en past daarom bij vele gerechten. In Spanje wordt het vooral als tapa gegeten.

¡Buen provecho! Eet smakelijk!

 Gebruikte producten uit de Spaanse Winkel webshop : 

spaanse olijfolie virgin extra

Ook interessant