ensaladilla rusa tapa

ensaladilla rusa tapa

Ensaladilla rusa is een van de meest voorkomende Spaanse tapas.


Deze vind zijn oorsprong daadwerkelijk in Rusland. In 1860 werd dit bedacht door de chef-kok van een restaurant in Moskou. vandaar dus de naam.  Het gerecht reisde zo door Europa en kwam dus ook in Spanje terecht.  Er bestaan duizenden varianten dus HET recept omschrijven is moeilijk, met ons recept maak je zelf een basis versie die je naar eigen keuze kunt uitbreiden , aanpassen.

Ingrediënten voor een grote schotel met meer dan 10 porties :

anderhalve kilo aardappel

wijnazijn

ei

blikje tonijn

50 gram olijven 

3 winterpenen

geroosterde paprika 

50 gram erwten

zout

olijfolie virgin extra

Bereiding : kook allereerst de aardappel , de winterpenen ( in stukjes gesneden ) en het ei. Zodra de aardappels zacht genoeg zijn stamp ze fijn zoals men puree maakt ( in kleine blokje zijden kan ook ) , stamp ook de winterpenen fijn en meng ze met de aardappel gebruik een beetje olijfolie om het geheel smeuïg te krijgen. snij de olijven in kleine stukjes en meng erbij. doe dit ook met de tonijn , hardgekookt ei en de erwten ( indien niet uit blik, eerst koken natuurlijk ) . Meng er tevens een beetje geroosterde paprika doorheen ( hoeveelheid naar keuze en laat deze wel eerst goed uitlekken ). Vervolgens mengen we er een mayonaise doorheen maar niet teveel, net genoeg om het een beetje smeuïg te krijgen. Omdat men in Andalusië mayonaise vaak zelf maakt met olijfolie en wijnazijn en bij ons de mayonaise veel te zoet is ,niet teveel mayo gebruiken en er net zoveel wijnazijn toevoegen dat die zoete overduidelijke NL /BE mayo smaak weg is en vervangen wordt door het typische wijnazijn smaakje.

Het is even zoeken maar in de juiste verhouding benader je dan heel goed de "Spaanse" smaak. Zoals gezegd, tig mogelijkheden en varianten. probeer ons recept maar eens en als deze lukt kan men verder oefenen in andere recepten van dit zeer populaire "Spaanse" gerecht

Ook interessant