Spaanse gehaktballen in saus

Spaanse gehaktballen in saus

Spaanse gehaktballen , een populair tapas gerecht in Spanje.


Deze variant is zonder tomaten saus maar is een zogenaamde "gele" variant

Geel is te danken aan Saffraan.

Ingrediënten :

500 gram gehakt ( naar voorkeur )

2 grotere uien

een paar aardappelen

100 gram doperwten

4 teentjes knoflook

250 ml kippenbouillon ( kant en klaar mag ook )

200 ml ( medium ) dry sherry. supermarkt kwaliteit..... de goede drinkt men ;-)

1 ei

1 eetlepel peterselie en 1 kopje paneermeel

een paar draadjes saffraan , colorante mag ook maar smaaktechnisch is de saffraan beter

1 blaadje laurier

Olijfolie virgin extra

meel

water

zout en peper

Bereiding :

Snij de ui fijn net als de knoflook , fruit dit vervolgens in voldoende olijfolie samen met het laurierblad en naar keus een beetje zout tot de ui goud glanzend is. Haal dit uit de olie en houd apart voor later.

Doe in een kom het gehakt, de peterselie , de helft van de eerder gemaakte gefruite ui / knoflook, het ei , een beetje zout ( naar keuze) en en halve koffielepel peper. . Meng dit geheel goed door elkaar en voeg er vervolgens paneermeel doorheen. Zoveel tot het mengsel niet meer plakt aan de handen. Leg nu een groot bord vol met een bodem meel en maak vervolgens kleine ballen die en keer door het meel gerold worden. Herhaal dit tot alle gehakt verwerkt is. Start nu weer het vuur en zodra de olie die nog in de pan zat heet is bak de ballen rondom mooi bruin. Haal ze uit de pan en herhaal dit weer tot ze allemaal aan de beurt zijn geweest.

Voeg nu een eetlepel meel toe aan de olijfolie in de pan en roer goed om er dan de kippenbouillon aan toe te voegen en breng dit aan de kook. Nu de ballen erin net als de 200 ml ( of meer.. ) medium dry sherry en de andere helft van de gefruite ui en knoflook. In de tussentijd dat dit weer aan de kook komt hak de saffraan zo klein mogelijk en voeg dit toe, goed roeren ! Nu nog de doperwten erbij en het vuur laag zetten en een dikke 15 minuten laten pruttelen tot de saus genoeg ingedikt is. Als de saus sneller dan 15 minuten ingedikt is voeg dan water aan toe om zo de tijd te halen.

Doe ondertussen de aardappel welke in kleine blokjes is gesneden in een pannetje met een dun laagje olijfolie en bak ze mooi goudbruin. Deze passen perfect bij de Spaanse gehaktballetjes erbij , eventueel nog een mojo picon voor de gefrituurde aardappels erbij en klaar is een heerlijke tapa.

Natuurlijk kan men de ballen eerder maken en invriezen , dan hoeft enkel nog maar de aardappel gedaan te worden en een flesje drank geopend worden.... Eet smakelijk :-)

Ook interessant