Tapa van Paella

De paella is een typisch gerecht van de gehele Spaanse mediterrane kust.


Alhoewel de paella oorspronkelijk niet uit Andalusië komt, is vandaag de dag ook een vast onderdeel in de keuken van Andalusië. Dit gerecht wordt steeds vaker als een tapa geserveerd in bars.

Er bestaan verschillende variaties in de paella. Het is daarom bijna onmogelijk in een paar regels uit te leggen hoe het gemaakt moet worden. Dit heeft vooral te maken met de grote variatie aan ingrediënten en soorten rijst die hiervoor gebruikt worden.

Verschillende variaties van Paella: 

• Paella met vlees: kip en/of varkensvlees.

• Paella met vis: zoutwatervis (pescado de roca) en mosselen.

• Paella met zeevruchten: gambas of langostinos, inktvis, venusschelpen en mosselen.

• Paella vegetarisch: sperziebonen, artisjok, erwten.

• Paella gevarieerd: vlees en vis.

bereiding :

Al deze paella's worden bereid met een basis genaamd sofrito. Deze bestaat uit tomaat, knoflook, paprika en dikwijls artisjok; alles gefruit in olijfolie.

Doe beetje olijfolie in de paellapan samen met wat ronde Spaanse rijst en roer het gedurende een paar minuten. Als de rijst duidelijk de olie opgenomen heeft (zodat de rijst later niet plakt), doe u het vlees (en eventueel schaal- en schelpdieren) en de sofrito erbij. Als laatste voegt u 2x zoveel water, vlees of visbouillon erbij als de gebruikte hoeveelheid rijst. Laat het geheel koken en roer het nog een laatste keer; daarna is het verboden om te roeren !!!!!!!!!

Als de rijst gaar is, zet u het vuur uit en laat u het, afgedekt met een doek, 10 minuten rusten.

Hoe dan ook, de variaties van de ingrediënten zijn ongekend en elke kok doet er wel iets extra's in.

Heel belangrijk is de keuze van de rijst; deze moet dik en rond zijn, zodat het vocht goed op opgenomen kan worden. Ook de temperatuur en kooktijd is van belang, zodat de rijst los blijft (niet plakt). De paella mag nooit een pasta van rijst worden; in dat geval wordt er gezegd dat de rijst te gaar is: "que está pasado".

De rijst moet droog zijn, maar niet te hard en moet direct opgediend worden zodra de paella klaar is. Het best past er een koud Spaans biertje erbij.

Vele bars maken elke dag paella; deels om als tapa te serveren en deels als hoofdgerecht.

Als u in een chiringuito (strandbar) bent, vraag of ze een tapa van paella hebben. Ik weet zeker dat u daarna een hele paella bestelt.

Eet smakelijk!

Ook interessant