Semana Santa - Heilige week

Semana Santa - Heilige week

Semana Santa is de Heilige week in Andalucia . Het is de week in aanloop naar de Paasweek, maandag voor Pasen tot en met Paaszondag.

Zo een beetje de allerbelangrijkste week van het jaar. Overal in Andalucia zijn er dan de processies waar een onwetende toerist vaak van opkijkt daar heel vaak de mensen in de processie onherkenbaar doordat ze Puntmutsen op hebben....... Overigens heeft dit helemaal NIETS te maken met datgene waar men in eerste instantie aan denkt.

Reden van de Puntmutsen zijn dat de mensen die meelopen onherkenbaar zijn. Van origine zijn deze processies boetedoeningen. Men liep met de processie mee om boete te doen / vergiffenis te vragen voor het een en ander. En men wilde tenslotte niet hebben dat de buren zagen dat jij mee deed en dus jou er de rest van het jaar anders behandelden.

Bijna Elke processie bestaat uit een zeer grote groep dragers die meestal een christus en / of Maria beeld dragen door de straten van hun dorp / stad. Vaak stoppen ze op diverse plekken in de stad alwaar iemand ( meestal op een balkon ) in typische flamenco stijl Maria of Christus toezingt.

Zo is er bijvoorbeeld in Ronda een processie die afwijkt van de rest. Dat is die van het legioen dat net buiten Ronda is gevestigd. Zij lopen in vol ornaat inclusief wapentuig mee in de processie en enkele van de soldaten dragen de gehele processie een levensgroot Kruis met een Christus beeld erop met gestrekte arm boven hun hoofd..... Hierbij moet men weten dat een processie enkele uren duurt.....

Ook is er bv weer een processie ( ook weer in Ronda ) die “ de la silencio heet” ( de stilte ) , een processie die uren door Ronda loopt en er is geen enkel geluid te horen. Zelf ooit meegemaakt dat mensen hun irritatie lieten blijken na het horen van het geklik van onze fotocamera....

De mensen die meelopen behoren allemaal tot een broederschap ( hermandad ). Zij zorgen voor onderhoud van het beeld en verzorgen ook de processie. Is is mogelijk dat er dus meerdere broederschappen zijn in een dorp / stad en elk heeft weer zijn eigen processies. Zo zijn er een stuk of 60 processies in Sevilla alleen al. In Ronda een stuk of 15. Aangezien de processies uren duren kan het dus best zijn dat je als toerist de ene processie hebt gezien en bij omdraaien de volgende alweer voorbij komt, later lig je dan in je hotelbed en je hoort tot laat in de nacht het tromgeroffel van een of meerdere processies die nog steeds rondgaan. Maar, het is een absolute must om een keer een Semana Santa te hebben meegemaakt in Andalusië.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant