Torrijas typisch voor semana santa

Torrijas typisch voor semana santa

Torrijas typisch recept voor semana santa  ( de week voor Pasen )


Tijdens de Semana Santa maakt men al sinds de XV eeuw in geheel Spanje een zoetigheid die veel lijkt op wentelteefjes. Waarschijnlijk is het recept al veel ouder maar de eerste geschreven recepten stammen uit die tijd. Er bestaan vermoedens dat dit afkomstig is van de Moren. Er bestaat een zoet dat zalabiyya heet dat zeer veel lijkt op de torrijas.

Het recept is ideaal om het oud brood van de dag ervoor te gebruiken.

Ingrediënten :

brood ( oud of nieuw is van minder belang als het maar stevig brood is )

melk ( halve liter )

schil van een citroen

stokje kaneel

2 eieren

moscatel wijn ( 125 ml )

olijfolie

suiker

honing

kaneel

 torrijas 01

Bereiding :

verwarm de melk samen met het kaneelstokje en de citroenschil en suiker ( NIET KOKEN ! )

 torrijas 02

Als de melk warm is schenk dit dan in een lage bak / kom , schenk de Moscatel wijn erbij en roer goed. Vervolgens leg de stukjes brood er in.

 torrijas 03

In Spanje zal men vooral een hele snee gebruiken, wij snijden die in kleinere blokjes omdat de Torrija geen licht gerecht is en op deze wijze breder inzetbaar is. Laat het brood de melk goed opzuigen en draai hem om. Na verloop van tijd leg de stukjes brood op een ander bord zodat de overtollige melk kan uitlekken.

Ondertussen klop het eigeel van 2 eieren en 1 maal eiwit tot een gladde massa.  ( teveel eiwit leid tot slierten en moeilijk bakken in de olijfolie ) .Dep daar het brood in om vervolgens in een laagje hete olijfolie goed te frituren tot het mooi bruin van kleur is.

 torrijas 04

Zodra de stukjes brood uit de olijfolie komen laat ze uitlekken en dep ze dan in een mengsel van suiker met kaneel. Reserveer apart tot ze allemaal klaar zijn.

Ondertussen verwarm de restanten van de melk samen met de restanten van de suiker kaneel mengsel met daarin de honing zolang dat de alles een gladde massa wordt.  Hierna schenk dit mengsel in een laag bakje om daarin alle gesuikerde torrijas in onder te dompelen.

Klaar zijn de typische Torrijas.  Tip : Nog beter smaken ze een dag later

Er zijn recepten waar men alvorens de Torrija in de honing te dopen er nog poedersuiker over te doen, maar naar onze mening is deze zonder al zoet genoeg.

Gebruikte recepten uit de Spaanse Winkel Webshop 

honing bloemen

 

malaga wijn

 

spaanse olijfolie virgin extra

Ook interessant