Aguilar de la frontera ooit een grensdorp in Andalusië.
Zoals we al zo vaak beginnen met verhalen over dorpen in Andalucia is ook deze plek al bewoond in het bronzen tijdperk en eerder. Hiervan zijn meerdere resten gevonden.
Tevens zijn ook hier weer de tartessos geweest en dan praten we over e 7e tot aan de 5e eeuw voor Christus. Natuurlijk mogen we de Romeinen niet overslaan. Op de plek van het huidige Aguilar de la Frontera lag toen een nederzetting genaamd Ipagrum welke later ook weer veroverd werd door de Visigoten echter hiervan getuigt nog maar weinig, de invasie vanuit Afrika begon l vroeg zo rond de 9e eeuw na Chr. In 890 word er al melding gemaakt dat ene Ibn Hafsun deze plek veroverde , deze Ibn heeft trouwens een flinke levensloop. Hij is geboren in Parauta en stierf in Bobastro . Overigens werd deze plek gedurende het Moorse tijdperk Bulay genoemd.
Dit Moorse tijdperk duurde tot aan 1240 toen het werd veroverd door de christelijke koningen van Koning Fernando III. Die verovering was niet middels een oorlog maar gebeurde middels een overgave. Hierbij was bedongen dat alle moslims mochten blijven inclusief hun bezittingen mochten behouden. Echter in 1257 was dat al voorbij , Bulay werd gegeven aan een Adele direct de naam veranderde in Aguilar en in 1260 alle moslims "verving" door christenen....
Gedurende langere tijd lag Aguilar aan de grens tussen het Moorse rijk en het christelijke rijk, vandaar dat meerdere oorden in Andalucia “de la Frontera” erbij kregen Na de val van Granada is het stil geworden in Andalucia gedurende een tijd ( geschiedkundig ). Men weet wel dat later de economie bestond uit de teelt van graan, olijven en wijn. Dit bracht rijkdom in de kleine stad en dat is tot op heden te zien aan de statige huizen waarvan de oudste stamt uit 1574. Wat ook opvalt is het achthoekige plein in Neoclassicistische stijl. Er bestaan er maar 3 van in heel Spanje !! Tevens kunnen we de toren van de klok niet vergeten. ( el torre de reloj ) Deze lijkt alsof het een kerktoren is welke de rest van de kerk de tijd niet doorstaan heeft maar het ligt anders. In 1774 werd deze toren enkel gebouwd om er dus een klok aan te hangen..... opdat een ieder in het dorp wist hoe laat het was.
Natuurlijk vergeten we het kasteel niet welke natuurlijk op het hoogste punt te vinden is, alhoewel.... wat er nog van over is.... en dat is niet veel meer.... Het kasteel heeft zijn origine in de IX eeuw. Die befaamde Ibn Hafsun waar welke we eerder vermelden vocht hier dus al. Gedurende eeuwen waren hier flinke veldslagen waarbij na elke verovering er weer verbeteringen werden aangebracht. Uiteindelijk was rond 1850 een gouverneur welke besliste dat het kasteel afgebroken moest worden om de stenen te gebruiken in de stad en de zeldzame rode marmer die er veel was als bestrating....... triest maar waar.... Desondanks is dit dorp echt een bezoek de moeite waard.