El Rocio in Huelva

El Rocio in Huelva

El Rocio is een klein dorpje in de provincie Huelva in Andalusië

Deze plek is bij de eerste indruk een vreemde plek... de straten zijn niet geasfalteerd, overal zandwegen en ten midden van alles een grote kerk.

Maar El Rocio is een speciale plek, men zegt dat op deze plek ergens in de XV eeuw een jager op een boomstronk een beeld van een maagd vond. Deze was zo mooi dat hij deze mee nam naar zijn dorp op een 13 kilometer dan die plek. Het beeld was zwaar en het kostte hem moeite. Gedurende de tocht naar huis stopte hij om te rusten en viel in slaap. Toen hij wakker werd was het beeld weg. Hij zocht maar kon het niet vinden, pas toen hij terug ging naar de oorspronkelijke plek ontdekte hij dat het beeld terug was op de plek waar hij het eerst gevonden had. Totaal onder de indruk van dit "wonder" trok hij terug naar zijn dorp waar hij iedereen over dit wonderlijk gebeuren vertelde.  Men ging met hem mee en trof het beeld inderdaad aan op die plek. De jager werd dus geloofd en men nam het beeld mee naar de kerk van Almonte. 

 

Tijdens een grote droogte in 1653 word verteld dat een dorpsbewoner aan de maagd om een wonder vroeg waarop het spontaan begon te regenen.    Men begon ter ere van haar op de eerste vindplek een kerk te bouwen speciaal voor deze wonderbaarlijke maagd.  Later bleek dat op die vindplek een kapel had gestaan waar in 1262 Alfonso X de vesting van Niebla had veroverd ( Niebla ligt best ver weg van El Rocio ) en vermoedelijk deze kapel de plek was waar die maagd had gestaan die 200 jaar later werd gevonden. In 1755 bij de grote aardbeving van Lissabon werd ook de kerk verwoest en bouwde men de huidige nog grotere.   Rondom die kerk zijn enkele huizen gebouwd welke toebehoren aan groepen gelovigen welke elk jaar vanuit heel Spanje en zelfs sommige van elders in Europa met os en wagen naar dit bedevaartsoord trekken.  In 1993 kwam zelfs de toenmalig Paus op bezoek naar El Rocio. Dit geeft aan hoe grootst deze plek is binnen het katholieke geloof. Tijdens de jaarlijkse bedevaart komen wel tot 1.200.000 bezoekers naar dit mini dorpje waar men als hoogtepunt de maagd uit de kerk haalt voor een frisse neus te halen ;-)   Dat een huis in dit dorpje onbetaalbaar is zal duidelijk zijn, er worden astronomische bedragen betaald om een huis te huren gedurende die bedevaart

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant