El Rocio de grootste bedevaart van Spanje

El Rocio de grootste bedevaart van Spanje

De Romería del Rocio, de belangrijkste en grootste bedevaart van Spanje, verenigt jaarlijks met Pinksteren tienduizenden pelgrims in een wonderbaarlijke en grootse harmonie van katholicisme en flamenco.


Het hoogtepunt, als de Virgen naar buiten wordt gedragen, wordt vooraf gegaan door vele rituele en muzikale momenten.


Het lopen van El Camino (de tocht te voet naar Almonte, Huelva) en het doorbrengen van een of meerdere nachten onder de sterren zijn van grote waarde voor alle Romeros. Voor de vele Hermandades (broederschappen) uit heel Andalucia en zelfs uit heel Spanje is de Romeria del Rocio het belangrijkste evenement van het jaar. En het schouwspel is adembenemend. Er zijn zelfs enkele broederschappen die helemaal uit Noord Europa met paard en wagen naar El rocio afzakken.

In Sanlúcar de Barrameda verzamelen de pelgrims zich, waar ze op woensdagmiddag de Guadalquivir rivier worden overgezet. Vervolgens doorkruist de hele stoet, met speciale vergunning, in twee dagen het natuurpark La Doñana. Het is vrijwel onmogelijk om hierbij aanwezig te mogen zijn aangezien men lid moet zijn van een broederschap ( of een uitnodiging krijgt ).
Jaarlijks gaat een miljoen mensen op pad voor de Romería del Rocío, Andalusisch (en Europa's) grootste en meest traditionele spektakel. De kern van de bedevaartgangers wordt gevormd door de Hermandades, waarvan er inmiddels 75 zijn. De broederschappen kiezen jaarlijks een hermano mayor (oudste broeder; kan ook een vrouw zijn), die de bedevaart organiseert.

In El Rocío staan ongeveer vijfennegentig Hermandados - broederschaphuizen. Elke zichzelf respecterende gemeente in Zuid Spanje heeft een Hermandado in El Rocío. Palos de la Frontera, Jerez de la Frontera, Algeciras, Granada, Malaga en zo verder. De leden komen in het weekend naar hun Hermandado om het te onderhouden, op te knappen en te verfraaien. Uiteindelijk allemaal voor hét feest, de Romeria de El Rocío. In dit feestweekend zijn er een miljoen (!) mensen in het bedevaartplaatsje.

Sebastiaan Labrie heeft voor de KRO heeft een zeer mooie reportage gemaakt over deze El Rocio

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant