Espejo in Cordoba

Espejo in Cordoba

Tijdens de Ibero-Turdetani werd de stad Ucibi gesticht op de plek van het huidige Espejo.

Deze plek ligt op een strategische plek tussen het huidige Cordoba en Granada. Rijk aan olijven en graan. Er word verteld dat de beroemde Romeinse keizer Marcus Aurelius zijn vader hier geboren zou zijn, deze stierf echter al toen de kleine Marcus drie jaar was. In die Romeinse tijd werd de stad van naam veranderd tot Attubi. Deze Romeinse nederzetting koos in 45 voor Christus de zijde van Julius Caesar bij de slag van Munda tegen Pompeius. Dit pakte goed uit want Ceasar won en daarmee als dank Attubi het recht verwierf om hun eigen munt te slaan en vrijstelling van belasting.

Toen de Moren het veroverden van de Visigotische cultuur - veranderde Attubi, in Al-calá en werden er torens gebouwd Later bouwde Pay Arias de Castro, eigenaar van dit landgoed, op de ruïnes van de torens ( Torres de Pay Arias) aan het einde van de 13e eeuw een kasteel.

In 1303 verleende Ferdinand IV hem het voorrecht de plaats te herbevolken, die bij koninklijk besluit Espejo werd genoemd. Deze naam is een verkeerde verbastering van de originele naam Specula. Enfin momenteel dus nog steeds de naam van dit dorp in de provincie Cordobain het zuiden van Spanje.

In de Spaanse burgeroorlog werd er hier een iconische foto gemaakt , die wat veel later bleek in scene was gezet. Maar gedurende de oorlog en tientallen jaren later werd deze gezien als DE foto van deze burgeroorlog. 

Het huidige dorp is rustig en puur Andalusisch, mooi om te bezoeken maar ook weer niet om er speciaal honderden kilometers voor om te rijden...

iconische foto

bron foto  :https://www.diariosur.es/ 

Het kasteel is te bezoeken volgens de informatie echter helaas toen wij er waren was het dus afgesloten.... 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant