Grazalema in de provincie Cadiz

Grazalema in de provincie Cadiz

Grazalema is een bergdorpje in Andalusië waar de meeste regen valt van heel Spanje

Dat maakt dat de regio erg groen en mooi is en dus is de combinatie met een mooi wit dorpje ervoor zorgt dat een bezoek de moeite waard is.

De historie van deze plek gaat dan ook hier weer ver terug in de tijd. Door de omringende bergen waar natuurlijke grotten zijn te vinden en de vruchtbare omgeving was er al bewoning in de prehistorie.  Echter de geschreven geschiedenis van dit gebied begint zoals op zovele plekken in Andalusië gedurende de Romeinse tjid. Na de tweede Punische oorlog in 201 voor Christus streken hier de troepen neer van de bekende generaal Cornelius Scipius en op de plek waar de eerder aanwezige tartessos woonden en ontstond de Romeinse nederzetting genaamd Lacilbula. In de regio ontstonden er trouwens nog meer waaronder de meer bekendere en grotere Acinipo ( meer info over de Romeinen in de regio Ronda )

Her en der in en rond het dorp zijn resten te vinden van de Romeinse tijd. Delen van de verbindingswegen zijn nog te zien net als een oude Romeinse brug. Zelfs kan men als men goed zoekt een huis ontdekken waar de drempel van de voordeur een oude Romeinse pilaar is..... hergebruik toen dus ook al :-)  Ook zijn er waterbronnen in het dorp waarvan delen waarschijnlijk uit die tijd stammen.

Grazalema 39

Door de strategische ligging werd dit gebied natuurlijk ook veroverd door de Berberse troepen van Tariq in 714-716.  het is in die tijd dat de vermoedelijke oorsprong van de huidige naam Grazalema ligt. Als eerste werd het Medina-Ibn-al-Salim genoemd wat als snel verbasterde naar stad van Salim en die naar Caria Salema , Sagrasalima  om in de XIII eeuw in de boeken op te duiken als Çagraçalema. Uiteindelijk werd ook dit Spaanse dorpje in 1485 veroverd door de christelijke soldaten en ook hier werd de moskee vernietigd om er een kerk te bouwen.  Langzaam werden de moren gedwongen om zich aan te passen en van geloof te veranderen. In 1501 leidde dat tot een grote opstand die werd neergeslagen en het hele dorp werd leeggehaald en de inwoners werden vervangen door Spanjaarden uit het Noorden. Die kregen allemaal een huis met land en mochten in ruil daarvoor de  komende 5 jaar niet verkopen noch vertrekken...

Het is vervolgens vrij stil gedurende lange tijd maar ook tijdens de Franse overheersing werd er hier flink gevochten , die troepen van Napoleon veroverden Grazalema in 1810. hierna begon een lange verzetsstrijd welk vanuit het bergachtige gebied gevoerd werd. Uiteindelijk werden de troepen in 1812 weer verjaagd en kon de opbouw beginnen.

Momenteel is Grazalema een mooi wit berg dorpje dat best wel toeristisch is, echter het blijft binnen de perken en men kan dit gerust bezoeken onder platgelopen te worden. De foto's zeggen genoeg.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant