Montefrio in de provincie Granada

Montefrio in de provincie Granada

Montefrio is een klein wit bergdorp tussen Granada en Cordoba.

Met <4000 inwoners ligt het voldoende verscholen om van de rust te kunnen genieten.

Dit leuke witte dorp ligt in het noordoosten van de provincie Granada. In de omgeving van het dorp wisselen heuvelruggen met een rotsachtige begroeiing en graanvelden en olijfboomgaarden elkaar af. Het gebied heeft een submediterraan landklimaat, wat wil zeggen dat de temperatuurschommelingen (in de winter) soms groot kunnen zijn. Er zijn archeologische vondsten die dateren van zo´n 4.500 jaar voor Christus, meer dan 100 graven, een Romeins dorp enz. .

Alle belangrijke cultuurhistorische perioden zijn vertegenwoordigd; zonder dat de dorpelingen zelf beseffen welke rijkdommen ze in huis hebben. Zo zijn er rond de Peña de los Gitanos paleonthologsiche graven, maar ook restanten uit de tijd van de Visigoten en Romeinen gevonden. Montefrio was in de vijftiende eeuw een belangrijk Moors grensdorp tussen de koninkrijken van Granada en Castilla. De vele Atalayas (uitkijkposten) herinneren daaraan net zoals de ruïnes van een Moors kasteel vlakbij de top. De legende gaat dat hier de laatste Moorse koning ligt begraven.

 montefrio 03
De oude dorpskern en diverse bezienswaardigheden, waaronder drie kerken die de moeite waard zijn om te bezichtigen en allemaal verschillend. Zoals de Iglesia de la Incarnación die vooral opvalt vanwege de ronde vorm. Iets buiten het dorp bevindt zich Las Peñas de los Gitanos met graftomben uit het Stenen Tijdperk.

 montefrio 02
De authentiek Spaanse sfeer die hier nog heerst en de gastvrijheid van de bewoners van het dorp. De ronde kerk in het centrum is naar verluidt een mini-kopie van de Sint Pieter in Rome. Het is de enige ronde kerk van Spanje. Vanaf de Iglesia de la Villa, de kerk op de top, heb je een prachtig panoramisch uitzicht.

Lekker
Een excuus om er even tussen uit te knijpen is in Montefrio snel gevonden. Voor de 4000 inwoners zijn er maar liefst 30 barretjes waar je ook kunt eten; overal zijn de tapas gratis zolang je er maar alcohol bij drinkt. En zo hoef je niet meer na te denken over je middag- of avondmaaltijd. Pregonero is een leuke tapasbar met een altijd goed gemutste ober. Ook bij La Fonda hebben ze lekkere tapas en bovendien een goed restaurant. Bij Helena zijn de churros con chocolate om je vingers bij op te eten. De chorizo en olijfolie van het dorp worden geroemd.

Met dank aan  Marc van B&B Lasnavillasmm die dit verhaal geschreven heeft

M&M
www.lasnavillasmm.es
0034/ 680573077
facebook : B&B Lasnavillasmm