Segura de la Sierra

Segura de la Sierra

Segura de la Sierra is een klein maar machtig mooi gelegen dorpje

Dit dorpje zie je van heel ver omdat het echt hoog op een heuvel ligt net onder een groot kasteel een stukje hoger. De weg erheen is een slingerweg waar je vaak op bijna kruipsnelheid omhoog gaat.

In het dorp zelf vervolgens zijn er twee wegen waar auto's mogen en kunnen rijden, de rest is voetgangersgebied om de simpele reden dat het allemaal smalle steegjes zijn met heel veel trappen.  De ongeveer 1800 inwoners wonen er dan ook niet alleen zeer rustig maar hebben ook een mooi uitzicht vanaf het dorp. 

Het dorp heeft trouwens een geschiedenis om U tegen te zeggen. De berg waar het op ligt werd door de Feniciërs / Grieken Orospeda genoemd toen zij er al woonden in Andalusië, we praten dan over het jaar rond 550 voor Christus...    In die eerste eeuwen was deze plek behoorlijk afgelegen en had het geen grote groei en rijkdom zoals de Griekse nederzettingen dichterbij de kust. Dit veranderde na de komst van de Fenicische stichters van het nieuwe Carthago ( het huidige Carthagena )  welke middels handel rijkdom creëerde met de nieuwe stad Castulo ( Jaen )  Tijdens de Punische oorlogen kwamen de Romeinen hier aan de macht welke deze plek secura en de burcht Castrum Alto noemden maar zoals eigenlijk meestal in Andalusië was de tijd voor Andalusië de Moorse tijd. In 781 werd deze plek veroverd door de Moren en de naam verbasterde naar Saqura. In het dal rondom Segura worden er allerlei torens gebouwd om zo de vesting al aan te kondigen en te versterken. Veel van deze torens staan er nog steeds op weg naar het dorp. Na de verklaring van onafhankelijkheid van het Kalifaat van Cordoba van Damascus werd door Segura geprotesteerd en ging men het gevecht aan. De burgeroorlog die begon leidde ertoe dat Segura verloor en onder het bewind van Cordoba kwam. Later was Segura meerdere malen het strijdtoneel van diverse gevechten waaronder ook de Almohaden welke weer vanuit Afrika Andalusië veroverden om uiteindelijk in handen te vallen van de Spaanse christelijke koningen in 1243.

Segura de la Sierra a 

Doordat de regio een tijdlang op de oorlogsgrens lag met het Moorse rijk bleef het vrij stil hier en duurde het tot in de XVI eeuw voordat de economie hier aantrok doordat dank het bosrijke gebied veel hout in Spanje afkomstig was uit dit gebied. Echter de komst van de Franse soldaten tijdens de onafhankelijkheidsoorlog heeft ervoor gezorgd dat de archieven vernietigd werden in een brand. Het hele dorp is tot nationale monument verklaard in Spanje en de bosgebieden erom heen tot Unesco Biosfeer gebied. De beroemdste inwoner van dit dorp was de eerste schrijver , dichter welke in het Spaans schreef genaamd Jorge Manrique. Het dorp is machtig mooi om te zien van verre, in het dorp is er een oude kerk, een oude mooie fontein gebouwd in 1517 ter ere aan een bezoek van de Spaanse koning Carlos I, het doolhof aan kleine straatjes, huis waar de schrijver gewoon heeft en enkele oude stadsmuren en entree poorten naast ook resten van Arabische baden en een rechthoekige ( ongewoon ) stierenarena en natuurlijk het kasteel. Klinkt als veel maar inclusief een bezoek aan het kasteel heb je het dorp tijdens een dagtocht gezien. De regio is tevens zeer geliefd voor wandeltochten te houden.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant