Vélez de Benaudalla

Vélez de Benaudalla

Vélez de Benaudalla is een groter dorp in de provincie Granada.

De meesten rijden hier langs zonder het echt door te hebben. De autosnelweg van de kust naar de hoofdstad komt er langs maar het dorp ligt lager en dus enigszins uit het zicht.

Toch is het best even de moeite om een korte stop te maken, met zijn nauwe steegjes en centraal gelegen kerk is dit een mooi en rustig dorp waar het leven nog puur Andalusisch is. Het dorp lag vroeger al strategisch gelegen op een hoger deel met zicht op de lager gelegen belangrijke rivier in het dal. Perfect zicht op eventuele aanvallers. Vandaar ook dat op het hoogste punt een versterkte toren stond vanwaar men mooi het dal in kon kijken op zoek naar mogelijk gevaar. Doordat het lag bij de rivier Guadalfeo was het goed leven hier, vruchtbare grond en altijd water.  In de omgeving zijn veel natuurgebieden waar onder andere de steenarend, slechtvalk en wilde zwijnen veel voorkomen. En heel vroeger werd er zelfs in deze regio zilver en koper gewonnen.

Deze streek werd daarom al bewoond ver voordat de Moren aankwamen in Andalucia. Echter duikt in de geschriften de plek pas in die tijd op. Toen werd het Bâlis genoemd. Het duurde tot de XVII eeuw voordat het dorp in de huidige vorm opduikt in geschriften.

Het kasteel.... eerder versterkte toren werd gebouwd tussen 1494 en 1523 in een tijd dat er flink wat opstanden waren door de moren welke weliswaar verslagen waren maar mochten blijven echter door steeds grotere onvrede kwamen ze steeds vaker in opstand. Deze toren moest zorgen voor orde en rust in deze streek. Deze toren is een hexagon van ongeveer 250 m2.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant