Het kasteel van Baños de la encina

Het kasteel van Baños de la encina

Het kasteel van Baños de la Encina is het op een na oudste kasteel van heel Europa

Een van de best bewaarde kastelen uit de tijd van Al Andalus is dit kasteel.

Doordat de Spaanse christelijke troepen dit deel definitief in 1212 veroverden stopte hier de verdere ontwikkeling van bouwstijlen in het Moorse rijk zoals dit wel veel zuidelijker gebeurde. Dit kasteel is gebouw in de X eeuw, toen viel deze plek onder het kalifaat van Córdoba toen Umayya, een kalifaat dat afkomstig was uit de streek van Damascus en hun rijk helemaal reikte tot ver voorbij Andalusië . Het rijk ging tot aan het noorden van Spanje en zelfs een beetje naar het huidige Frankrijk.

Deze versterking heeft maar liefst 14 torens en is hoog gelegen waardoor het zicht tot ver in de omtrek gaat. Het kasteel is zoals eerder vermeld het best bewaarde uit de Xe eeuw van het kalifaat van Córdoba ( gebouwd in het jaar 968 ). Het werd gebouwd middels een mengsel van modder, zand, kalk en stenen samen te voegen tot een grote blok en dit te stapelen. Het hout dat hiervoor gebruikt werd is door de jaren heen weggerot en daarmee is de huidige muur een “gatenkaas” . Men vermoed dat deze gaten er aan hebben bijgedragen in de goede conservatie van het kasteel.

De bouwstijl van het kasteel was puur gericht op gevechten, de torens waren allen hol van binnen zonder enige vaste trap. Men had enkel touwladders en zo konden de soldaten in geval van binnendringen door de vijand zich in de torens terugtrekken en vanaf een hoger gelegen punt de vijand verder bestrijden.

banos de la encina kasteel binnen

Nadat het kasteel werd veroverd heeft men weinig veranderd. enkel een van de torens heeft men verhoogd. Onder het motto hoe hoger mijn toren is hoe belangrijker is ben….. In de binnenplaats van het kasteel leefden enkel de soldaten, het kasteel diende enkel als verdedigingswerk.  Op diezelfde binnenplaats heeft men heel vroeger de doden begraven van het dorp vandaar dat de gehele binnenplaats was gevuld met grond en ook daarmee is het kasteel goed bewaard gebleven.  ( Na 1828 is men begonnen met die opgravingen ) .

Het kasteel is te bezichtigen middels een rondleiding :

Weekends en Feestdagen : 10:15 / 11:00 / 11:45 / 12:30 / 13:15 / 17:45 /18:30 /19:15 /20:00

Dinsdag tot vrijdag na reservering via het lokale VVV in Callejon del Castillo nr 1

Entree 3 euro , alle rondleidingen beginnen bij het VVV

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant