Het kasteel van Lanjarón

Het kasteel van Lanjarón

Lanjaron is in Spanje een bekende naam. Het staat namelijk bekend om zijn waterbronnen en word al heel lang als kuuroord gezien.

De geschiedenis van dit dorp is te vergelijken met Spa in België. Er bestaat ook van Lanjarón een merk water dat overal te krijgen is.

Lanjarón ligt zeer strategisch hoog gelegen tegen een bergrug met een ver uitzicht over een dal waar de Rivier Lanjarón stroomt. Het is dan ook die reden dat in de Nazarí tijd hier een machtige burcht werd gebouwd. We schrijven dan de XIII  eeuw, het jaar 1231 om precies te zijn.

 

Deze streek was dan ook de toegangspoort naar de Alpujarras en de Sierra Nevada met daarachter natuurlijk de ultieme schat, de stad Granada. Toen die dan ook in 1492 was veroverd door de christelijke koningen mochten de Moren wel blijven maar moesten zich bekeren tot het christendom of het land verlaten, echter langzaam leidde dat tot veel ongenoegen en in 1499 was er dan ook de eerste opstand tegen de christelijke koningen door de Moriscos zoals de bekeerde Moren werden genoemd.

 

Het kasteel van Lanjarón werd toen een toevluchtsoord voor rebellerende Moren.

In maart van het jaar 1500 is er sprake van een 300 Moriscos die zich verschansten in dit kasteel en de strijd was zo hevig dat de toenmalige koning Fernando de christelijke hoogstpersoonlijk naar Lanjarón kwam om de leiding te geven aan de troepen in deze strijd met de rebellerende Moren. Hierna keerde de rust enigszins weer terug tot december 1558 er weer een grote opstand kwam.

 

In 1592 is het echter afgelopen met de burcht, ze word dan niet meer gebruikt als burcht.  Door de eeuwen die volgen word het kasteel wel gebruikt  ( andere bestemmingen ) maar langzaam aan blijft er steeds minder over.  Men heeft de laatste keer in 2006 een restauratie poging gedaan en met geld van de regering is men dan ook begonnen. Een project van totaal 450.000 euro waarvan eerlijk gezegd niet veel te zien is....
Desondanks toch de moeite waard om een kijkje te nemen. Entree was gratis toen wij er waren, de hekken hingen ernaast......  Toegang tot het kasteel was relatief veilig.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant