museum van de slag bij de navas van Tolosa

museum van de slag bij de navas van Tolosa

In 1212 vond de belangrijkste veldslag plaats in Andalusië die gezien word als het begin van het einde van het Moorse rijk.


Deze slag was bij "las navas de Tolosa" , daar waar de een natuurlijke bergrug de grens vormt tussen Andalusië en het noorden troffen 2 grote legers elkaar.

Het waren de legers van Koning Alfonso de 8e van Castille en de troepen van de 4e kalief Mohammed Al-nasir. Het was van Alfonos de 8e niet de eerste keer dat hij ten strijde trok, eerder in 1195 had hij zware verliezen geleden en zinde natuurlijk op wraak.  

Die wraak moest lang wachten want oorlog voeren kost nu eenmaal een flinke hoop geld en dat had hij niet genoeg. Echter in 1211 lanceerde Al-nasir een aanval op het noorden en de toenmalige paus riep op tot een kruistocht en vanuit heel Europa stroomden soldaten richting het zuiden. De kans voor Alfonso de 8e op wraak.  Alfonso kreeg echter een uitdaging toen heel wat kruisvaarders rechtsomkeert maakten door onenigheid met Alfonso. 

Hierdoor verloor Alfonso zeer grote aantallen soldaten en was in de minderheid. De getallen zijn niet duidelijk maar men spreekt al snel over 50.000 christelijke soldaten en 150.000 Almohaden. Er zijn zelfs die spreken van 600.000 en meer .... Of dit helemaal juist is, is de vraag daar de overwinnaar graag de zege zo groots mogelijk wil maken. Een ding is wel zeker dat de Christelijke legers in de minderheid waren. De strijd werd gewonnen door die laatste en de verliezen voor de kalief waren zo groot dat deze de klap niet meer te boven is gekomen en deze nederlaag het einde inluidde van het Moorse tijdperk in Andalusië. De Kalief kon maar ternauwernood ontkomen en vluchtte naar Marokko alwaar hij al een jaar later overleed.

In de buurt waar de slag plaatsvond heeft men een museum gebouwd. Dit museum staat niet op de plek waar de slag plaatsvond maar kijkt uit op de bergkam waar het gebeurde. Het museum legt de hele geschiedenis van die slag goed en duidelijk uit met hulp van beeld en geluid en interactieve media.  Wie echter veel oude spullen van die slag verwacht zal het ondanks e goede uitleg tegenvallen, die zijn er niet.... de uitleg is eenvoudig. Men deed in die tijd al aan recycling.... wapens en andere zaken waren duur in die tijd dus na de slag werd alle doden beroofd van al hun bezittingen want bij de volgende oorlog kwamen die wapens hard van pas.

 museum navas de tolosa 02 web

Wie toch het museum wil bezoeken. Het is open van Maandag tot en met Zondag van 10 tot 14 u en maandag tot en met zaterdag van 15:30 tot 19 uur zondags van 16u tot 18:30 Entree 3 euro volwassenen, kinderen tot 8 jaar 2 euro

Adres :  Autoweg Bailén-Madrid, afrit 257.    Ctra de Miranda del Rey.   Santa Elena, Jaén

Ook interessant