Cueva del Gato

Cueva del Gato Natuursteengrot

Cueva del Gato is een natuursteengrot op enkele kilometers van Ronda


Er zijn veel natuursteengrotten in Andalusië. Een ervan ligt op niet ver rijden van het befaamde Ronda in de provincie Malaga.  Deze plek is een bijna magische plek, althans dat was het....  Laten we eerst beginnen over deze grot zelf.

Ze maakt deel uit van een van de meest complexe stelsels in Andalucia genaamd Hundidero-Gato. Cueva del Gato is dat deel wat de uitgang is van dit stelsel vlakbij de spoorlijn Benaojan - Ronda. Het stelsel omvat bijna 10 kilometer aan gangen met enkele ruimtes van een diameter van 60 meter !.

Enkele jaren geleden hebben ook in dit systeem onderzoekers tekeningen ontdekt met een leeftijd van omstreeks 14.000 jaar oud. Deze regio kent best wel wat regen en die gaat dan ook door dit systeem. Dit maakt deze grotten best gevaarlijk want het water gaat hier grote snelheden doorheen en speleologen moeten extra opletten dat ze dus niet verrast worden hierdoor.  Het is dan ook meerdere malen misgegaan met doden als gevolg.. Het heeft tot 2007 geduurd vooraleer men voor het eerst een redelijke complete kaart heeft gemaakt van het gangenstelsel. Die kaart word steeds een beetje verbetert .

Het systeem staat ook ter discussie. er zijn bedrijven die willen deze grot gebruiken voor actieve sporten echter speleologen waarschuwen hiervoor wegens de gevaren die deze stelsels hebben.  Afwachten wat dat gaat worden. 

Die uitgang van dit systeem het in de volksmond dus Cueva del Gato, grot van de kat dus. De naam is afkomstig door de vorm van deze uitgang welke sommige laat denken een de bek van een kat ( wij zien dat niet.. ) en in combinatie met tekeningen in dit deel van het stelsel uit het Laatpaleoliticum tijdperk ( 40.000 jaar geleden ) welke lijken op een kat.

Het gebied rond de uitgang van deze grot was altijd een oase van betrekkelijke rust. In de zomer ietwat minder doordat de lokale bevolking er verkoeling zocht in het kristalheldere water echter doordat jaren geleden de enige toegangsbrug bij een hoog water werd vernield was de toegang niet zo aantrekkelijk en daardoor ook lekker rustig.

 

Gelukkig en helaas heeft de regering na bijna 9 jaar.... een nieuwe brug gebouwd welke stukken beter en ook mooier is.

Tevens maakt men nu ook reclame voor dit stukje unieke oase van "rust" en daar zit nu een klein probleempje vinden wij. De hoeveelheden bezoekers zijn behoorlijk gestegen en helaas ruimen velen hun rommel niet op. Los daarvan om in de mond van de kat te kunnen is heel vroeger een pad deels uit de rotsen gehouwen echter het is absoluut niet geschikt voor grotere hoeveelheden bezoekers die toch langs de waarschuwingsborden "pas op gevaarlijk " doorgaan. Zelfs met kleine kindjes word gesleept over de op sommige punten smalle en afhankelijk van het seizoen gladde pad. 

We hebben jaren niets gezegd over dit mooie stukje omdat we merken dat internet zijn mooie en mindere mooi kanten heeft op zaken. Stukje oases veranderen al snel in overvolle vervuilde plekken.... dat is jammer. daarnaast is het gevaar hier nog eens extra aanwezig. Vandaar verzoeken we aan een ieder om geen rommel achter te laten en als men toch langs dat verbodsbord gaat goede schoenen aan te hebben en de kleine kids veilig beneden te laten bij een oudere.  Geniet van dit mooie stukje maar voorzichtig !

"Update" . de gemeente gaat binnenkort entree heffen om zo het toezicht te betalen op dit kleine stukje natuur. Tevens gaat men dan ook die eerste meters toegang tot de grot waarvan wij melding maken dat het nogal gevaarlijk kan zijn aanpakken. 

Update... 22-10-2018 Na zeeeeeeer hevige regenval met veel schade overal in Andalusië is ook hier wat gebeurd... het vele water heeft de nieuwe brug alweer meegesleurd.. dus weer zonder brug en het paradijs is bijna niet bereikbaar...

Ook interessant