El Caminito del Rey

El Caminito del Rey

El Caminito del Rey is een pad ingebouwd tegen de wanden van de prachtige kloof in El Chorro Gaitanes.


Deze bevindt zich tussen Alora en Ardales in de Provincie Malaga.

Het is een pad met een lengte van 3 km met een breedte van slechts 1 m tot wel 100 m boven de rivier tegen bijna verticale wanden.

tot 2015 was het zwaar onderkomen, bijna het hele pad had geen reling meer en vele segmenten waren ingestort, waardoor alleen de ondersteunende balk achterbleef.

Het prachtige gebied waar dit pad zich bevindt en de toen slechte staat heeft dank internet een zeer grote bekendheid gekregen en een grote aantrekkingskracht op avonturiers en waaghalzen....

In 1901 begon het bedrijf dat eigenaar was van de waterkrachtcentrale die zich al bevond in de kloof ,een pad te maken om zo het transport van onderdelen en werknemers van en naar de centrale te vergemakkelijken. In 1905 was men eindelijk klaar. De weg begon in de buurt van het in de buurt aanwezige station. Wie heeft dit pad gemaakt en waarom ?

In 1921 was koning Alfonso XIII aanwezig bij de inhuldiging van de dam Conde del Guadalhorce. Om daar te komen heeft hij gelopen over dat bestaande pad. Vanaf toen heeft het pad de naam "Caminito del Rey" gekregen ( weggetje van de koning).

Het verstrijken van de tijd en verwaarlozing van het onderhoud had zijn tol geëist op de Caminito: in de jaren '90 was het pad in een zeer slechte staat, met talrijke delen verdwenen of delen die werden gesloopt om te voorkomen dat ze zouden afvallen. De gevaarlijkheid was een van de factoren die bijdroegen tot haar roem, veel wandelaars op weg naar El Chorro waren gemotiveerd om te lopen langs de Caminito. Dit leidde tot veel ongelukken (enkele met een fatale) door de jaren heen en zo ontstond de zwarte legende van het pad.

 

Nadat in 1999 en 2000 twee afzonderlijke ongevallen met een tot dodelijke afloop van vier wandelaars besloot de Andalusische regering om de ingangen van dit pad te slopen. Deze maatregel stopte de wandelaars niet, die nog steeds manieren vinden om toegang te krijgen tot dit pad. De regering heeft toen ook besloten een boete van € 6.000 uit te delen voor het betreden van deze levensgevaarlijke weg.

De Provinciale Raad van Malaga heeft uiteindelijk in samenwerking met de Junta de Andalucia het pad opgenomen in hun begroting voor een herstelplan. In januari 2009 werd de begroting geraamd op 18 miljoen. In 2014 begon men in Maart met de restauratie van dit pad en de planning was dat het in februari 2015 zou openen voor publiek

 In voorjaar van 2015 is eindelijk het pad weer geopend en het publiek kon er terecht. Machtig mooi zicht maar voor mensen met hoogtevrees .......

 

Ook interessant