Bailen in de provincie Jaen

Bailen in de provincie Jaen

Bailen in de provincie Jaen

Op een kruising van enkele autosnelwegen in de zuid Spaanse provincie Jaen ligt Bailén, een stad van zo ongeveer 17.000 inwoners. Doordat deze stad op zo een strategische mooie plek ligt zijn de verwachtingen hoog.

De Romeinen waren hier al aanwezig, getuige de vondst van meerdere Romeinse villa's in het gebied dat men hoe toepasselijk La Toscana noemt.

Er was ook een kasteel welk men ergens in de IX eeuw bouwde bovenop en met de resten van een Visigoten klooster. Dat kasteel is vandaag de dag bijna niets meer van over, in 1969 was het zo vervallen dat men het heeft afgebroken op een enkel stukje muur dat er nog staat. In die muur is een inscriptie welke men toekent aan de Visigoten tijd ( 691 ).

Voor de rest is over Bailen bijna niets te vinden in de Moorse tijd. Een enkele keer word het vermeld en daarmee neemt men aan dat het niet meer dan een klein dorpje was in die tijd. Later duikt deze plek meer op in de geschriften. In 1311 is een vermelding dat het bij Baeza hoort en in 1349 een akte van verkoop van de ene adel naar een andere...

Voor de rest is deze stad niet zo van belang geweest op dat ene moment na tijdens de Franse bezetting. De slag van Bailen ( 1808 ) was de eerste keer dat de Franse troepen van Napoleon werden verslagen op Spaans grondgebied.

Overigens is Bailen zo groot door de aanwezigheid van heel wat “industrie”. Veel keramiek bijvoorbeeld wordt hier gemaakt. Eerlijk is eerlijk.... er zijn meer interessante plekken in Andalucia...

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant