Guadix in de provincie Granada

Guadix in de provincie Granada

Guadix is een mooie stad op ongeveer 50 minuten van Granada stad

Voor ons een verrassende stad men een historie waar men U tegen zegt :-) . Al in de prehistorie woonden hier mensen, de grond hier leende zich uitermate goed om een woning in uit te hakken iets wat men tot heden aan toe nog doet.

Natuurlijk kwamen de Romeinen ook hier voor dank de hoofdverbindingswieg Via Augustus welke hier liep. Doordat de stad veel later in verval raakte en ook en beetje "vergeten" is er niet veel aandacht voor geweest maar tijdens opgravingen voor de bouw van een nieuwe ondergrondse parkeergarage in 2007 ontdekte men in hartje stad een gigantisch grote Romeins theater waarmee de tot dan toe weinige historie uit die tijd op zijn kop werd gezet. Tenslotte getuigd de aanwezigheid hiervan dat de toenmalige Romeinse stad van belang moet zijn geweest.  Na de ondergang van het Romeinse rijk lijkt het wel of er niets meer is geweest gedurende lange tijd. Middels opgravingen vind men van alles maar vanaf de IV tot aan ongeveer de XI eeuw is er bijna niets gevonden... 

Uiteindelijk is het weer de Moorse tijd welke voor de grandeur zorgt. De nederzetting groeit uit tot een belangrijke stad met een onneembare vesting. Ze krijgen zelfs heel wat privileges van de heersers van het nabije Granada.  Toch is het ook voor Guadix in 1489 ten einde en valt de stad in handen van de Spaanse koningen. Helaas zoals zo vaak werd onder ander de moskee gesloopt en werd er een kathedraal gebouwd. Deze is groot en zeer mooi maar volgens geschriften uit 1494 was de moskee best groot met maar liefst 70 pilaren.  Ook die in Cordoba heeft er maar liefst 850..... maar toch...  Ook word de oude Moorse stad gesloopt en vervangen voor de "moderne" christelijke bouwstijl met her en der pleinen en ook de oude Joodse wijk moet plaats maken waar men de synagoge sloopt en er het koninklijke ziekenhuis neerzet. Aan de ene zijde zeer jammer maar de gebouwen die er later werden gebouwd maken deze Spaanse stad toch zeer de moeite waard om te bezoeken.  In de keren dat wij er waren hebben we flinke verbeteringen gezien want de stad was zwaar vervallen mede dank allerlei economische redenen. Het is te zien dat de nodige gebouwen al heel mooi zijn opgeknapt net als pleinen , echter is er nog veel te doen maar het is echt een stad met veel potentie en zeer zeker de moeite waard om te bezoeken.  Zo is er het kasteel dat terug gaat tot aan de X eeuw en daarvoor iber Romeinse tekenen. Het is niet te bezoeken daar het zwaar in verval is maar er schijnt een flinke "strijd" gaande zijn om dit gigantische gebouw aan te pakken.  

Tevens liggen aan de randen van deze stad in Andalusië een hele massa "grot" woningen , daar leefden vroeger de arme mensen welke geen huis konden betalen. Deze hakten in de grond tunnels uit en naarmate de familie groeide hakte men er een gangetje meer bij uit.... Zelfs ligt er een ondergrondse kerk.  Het is een toeristische trekpleister en men kan er ook overnachten om het zelf eens te ervaren.

Wij raden aan om zeker een nacht te verblijven in de stad. Zelf sliepen we in een oud gerestaureerd paleis dat op een paar meter ligt van het hoofd plein met veel terrassen en hartje oude stad . Het hotel heet YIT Abentofail

abentofail hotel Guadix

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant