La Calahorra in Granada

La Calahorra in Granada

La calahorra in de provincie Granada maakt van verre grote indruk. 

Zodra men aan de andere zijde van de Sierra Nevada komt via het zuiden ziet men al snel een gigantisch grote burcht liggen bovenop een heuvel. Dus is het aantrekkelijk om natuurlijk dichterbij te gaan om een beter bik te werpen op die burcht.

Deze burcht lag strategisch perfect te bescherming van de weg door de alpujarras maar ook omdat in de buurt de ijzermijnen liggen welke zeer belangrijk waren in de vroegere eeuwen.

Waarschijnlijk dank deze ligging was er al bewoning sinds het bronzen tijdperk. Ook hier zoals op vele plekken in Andalusië zijn de vele grote culturen ook hier geweest. De Feniciërs en later de Romeinen toen deze plek Arcilasis werd genoemd, een naam die later verbasterde naar Alcala Horra en weer later naar de huidige naam.

Tijdens de Nazari periode bloeide ook deze regio op. Er was een flinke handel in deze regio  in granen en fruit welke de regio rijk maakte en dus op het einde van het nazari tijdperk werd het dan ook vaker aangevallen vanwege die rijkdom. Uiteindelijk namen ook hier de christelijke koningen de macht over ( 1489 ). Echter tot wel aan 1571 werd deze streek vaak aangevallen door de moren welke waren verjaagd naar de alpujarras.  In die tijd was het kasteel van groot belang want het diende als verblijf van de extra troepen die men gestuurd had vanuit Guadix naar hier om vanuit deze plek de Alpujarras in te trekken in een poging om de opstand te stoppen. Toen eenmaal die strijd gewonnen was werd het stil rondom deze streek en ging het bergaf... eeuwenlang was dit een achtergebleven gebied welke pas weer enig leven kreeg toen het in 1895 een treinverbinding kreeg. Echter vandaag de dag is het een zeer rustig dorpje waar je nog enige "vergane"glorie ziet in hele oude ooit machtig mooie gebouwen. Er staat een behoorlijk grote kerk gebouwd in 1546 welk ligt een een centraal plein vanwaar boven de huizen dat machtige kasteel uittorent wat een imposant beeld geeft.

Het dorp is niet echt de moeite om enkel hiervoor de alpujarras over te steken, maar o weg bijvoorbeeld naar het nabijgelegen Guadix is het toch de moeite om hier even te stoppen. Het kasteel bezoeken is echter niet eenvoudig daar het enkel op woensdags open is voor publiek....

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant