Polopos in de provincie Granada

Polopos in de provincie Granada

Het Spaanse dorp Polopos in de provincie Granada

Dit is een klein dorp wat een stil dorp was tot RTL televisie kwam..... Allereerst wat geschiedenis. Het dorp met zijn regio ligt in de Alpujarras , een gebied wat zeer weinig bewoning kende doordat er vaak beneden aan de kust Berberse en Turkse landingen waren op de kust welke de binnenlanden in trokken om te roven.

Later behoorde het bij het koninkrijk Granada tijdens de Moorse overheersing. In die tijd was deze regio de "graanschuur" voor Granada en is het waarschijnlijk die tijd dat het dorp gesticht is.  Na de verovering van de christelijke koningen werd ook deze streek volledig "gereinigd" van de oorspronkelijke bewoners weke werden vervangen door christenen van elders. Doordat er nog steeds vaak rovers landen op de stranden beneden aan de kust bouwde de nieuwe heersers meerdere vestigingen aan die kust. In Castillo de los Baños is zo een vestingtoren nog te zien. Dit leidde ertoe dat het veilig werd en het aantal bewoners nam toe.  In de XIX eeuw werd het meeste inkomen gehaald uit de verkoop van rozijnen , wijn en sterke dranken hoofdzakelijk aan de stad Malaga. Het ging hierna echter bergaf... na de wijnranken in geheel Andalucia een infectie opliepen liep de economie terug en vele inwoners vertrokken. Ooit had dit dorp veel inwoners maar dit is langzaam terug gelopen naar een 1700 in de streek. Vanaf het jaar 2001 weer een piek die vooral veroorzaakt werd door Niet Spanjaarden. Het dorpje zelf heeft 108 inwoners. ( 2018 ) 

In 1988 was het dorp zelfs het laatste dorp in heel Spanje waar de handmatige telefoonverbinding werd vervangen door een automatische....  In 2019 komt het Nederlandse RTL met een reality programma waarbij meerdere personen elk hun droom om in Spanje te wonen kunnen waarmaken door allerlei opdrachten uit te voeren waarbij de dorpsbewoners uiteindelijk beslissen wie van de deelnemers een huis krijgt en geld om zich te vestigen.  Het dorp is zeer stil en redelijk onderkomen wat wel weer zijn charme heeft. Er is een kerk uit de XVIII eeuw echter tijdens de burgeroorlog is deze uitgebrand en dus is binnen alles nieuw. De regio is zeer mooi te noemen en al met al is het toch een bezoekje waard. 

Overigens zijn de foto's door ons gemaakt ver voordat het dorpje uitgekozen werd voor de Nederlandse televisie, het zal er nu wel wat anders uitzien ;-) 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant