De brug van Ronda

De brug van Ronda

De brug van Ronda is een brug in Spanje die bijna iedereen gezien heeft in de wereld.

Dit heeft misschien niet iedereen door want men hoeft niet naar Ronda te gaan om deze beroemde brug tegen te komen. Foto's van deze brug worden massaal gebruikt in allerlei boeken over Spanje en zelfs in Spaanse kookboeken komt er wel eens een keer een foto van deze brug in voor ter decoratie

Los van deze boeken behoort deze brug en daarmee Ronda zelf tot een van de meest bezochte plekken in heel Andalucia / Spanje. Als men Ronda bezoekt begrijpt men wel waarom men dit "ding" gemaakt heeft.... Het oude deel van Ronda ligt op een punt van een rotsmassief dat gescheiden ligt door middel van een kloof van bijna 100 meter diep. Om het oude deel te bereiken waren er al 2 andere bruggen en er lag een derde brug op de plek waar nu dus deze grote brug is.

Dat verklaart meteen waarom de naam Puente Nuevo is..... nuevo is nieuw... Deze "nieuwe" brug is men gaan maken in 1759 omdat de oude dus in 1740 was ingestort.... en toen meteen 50 personen de diepte in vielen en overleden. 

Het duurde maar liefst tot 1793 vooraleer deze nieuwe brug klaar was ! Deze brug is 35 meter lang en maar liefst 100 meter hoog.  Overigens is het dank die lange duur dat men in Ronda een andere mooi monument heeft gekregen en dat is de poort van Felipe V

ronda brug spanje

Er hebben dan dus ook meerdere architecten aan gewerkt. De laatste en meest bekende is José Martín de Aldehuela. In die tijd een beroemdheid in heel Spanje welk grote bekende gebouwen heeft gemaakt waaronder in Ronda ook de stierenarena en ook het "Romeins" aquaduct.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant