Het romeinse Aquaduct bij Ronda

Het romeinse Aquaduct bij Ronda

Het Romeinse Aquaduct bij Ronda dat niet Romeins is


Net even buiten Ronda in Andalusië op de weg naar El Burgo ( A 366 ) doorkruist de weg en ook de rails een Aquaduct dat niet in een goede staat is....

Iedereen inclusief wij denkt direct dat het dus Romeins is. Het is zelfs zo dat de meeste inwoners van de stad Ronda nu nog steeds denken dat het Romeins is.... Vaak staan er toeristen met hun handen aan het hoofd die waarschijnlijk denken hoe slecht men met het Romeins erfgoed omgaat.... Nu is dit Aquaduct toch al gemaakt 1798 maar als een kopie van een Romeins bouwsel.

De stad groeide en om een dreigend tekort aan vers water te voorkomen bouwde men onder andere enkele tappunten en dus ook dit Aquaduct om het water uit de bergen naar Ronda te brengen. Het project heeft echter enkel moeilijkheden gekend. Er was een tekort aan geld en de Architect werd wel geld beloofd en kleine sommen ook uitgekeerd waardoor hij verder bouwde.

Al snel klaagde hij dat boeren de constructie sloopten door water af te tappen voor hun aangrenzende landerijen. Geen onderhoud en de uitbreiding van de huidige weg en later ook de trein deden de rest. Zelfs tot in 1816 probeerden nazaten van de architect nog de altijd openstaande factuur bij de gemeente te innen maar die beriep zich op de brand die een paar jaar eerder alle documenten vernietigde in het archief.

Vandaag de dag zijn er enkele pogingen het op een lijst van beschermde monumenten te krijgen maar tot op heden zonder resultaat. Best zonde voor een werk van een groot Spaans Architect.

We werden er op attent gemaakt door een Nederlandse die al meer dan 50 jaar in Andalucia woont en een interesse heeft in oudheden.

Dit “Romeins” aquaduct is dus door niet door de beroemde Romeinen gemaakt maar toch wel door een andere “beroemdheid”. De maker hiervan is niemand minder dan José Martín de Aldehuela.... Wie zegt U nu zeker.... Deze meneer is de maker van de beroemde brug in het centrum van Ronda en ook van de stieren arena in Ronda en veel meer. In 1778 kwam hij op verzoek van de bisschop van Malaga naar de stad om werk te verrichten in de Kathedraal. Hij was toen al een beroemdheid in Spanje met vele grote werken op zijn naam. Zoals zovelen vandaag de dag ook beviel het José zo goed in Malaga dat hij er dus bleef.

Hij maakte zogezegd dus heel veel die nog dagelijks te bezoeken zijn in niet alleen de stad Malaga maar in de gehele provincie Malaga.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant