De Hunebedden van Antequera

De Hunebedden van Antequera

De hunebedden van Antequera zijn de mooiste hunebedden van Europa

Een van de grootste mysteries van de prehistorie zijn de megalithische constructies welke zeer veel voorkomen in Andalucia.


Ten noord oosten van de stad Antequera bevinden zich de best bewaarde en bekende megalithische constructies van het Iberisch schiereiland. Tezamen het “dolmenico"  van Menga, Viera en Romeral. Deze hunebedden staan sinds 2016 op de werelderfgoed lijst van de Unesco

Op minder dan 3 kilometer van elkaar bevinden zich 3 varianten van deze “dolmenes" : De galerij van het Hunebed van Menga, de gang van Viera en de onjuiste koepel van El Romeral. De concentratie van deze constructies is van onmiskenbaar belang en geeft het belang aan welk deze plek moet hebben gehad vanaf de constructie van de oudste, die van Menga, tot aan de meest moderne en meer verfijnde door oosterse invloeden gemaakte “ El Romeral". 

Het hunebed van Menga heeft de vorm van een rechthoekige overdekte galerij. Het deel wat men “de grafkamer" noemt is samengesteld uit 7 menhirs aan elke zijde en eentje op de bodem. Het geheel is bedekt met 5 enorme stenen waarvan de laatste de grootste is, 6 meter lang en 7 meter breed met een gewicht van zo’n 180 ton. Deze stenen zijn dusdanig groot dat men 3 pilaren centraal in het midden heeft geplaatst als extra ondersteuning. Men heeft het vervolgens bedekt met grond. Het is een van de meest spectaculaire hunebedden van het Iberisch schiereiland en misschien wel van geheel Europa.

In de steen bij de ingang heeft men raadselachtige tekens gekerfd welke men tevens heeft gevonden in diverse grotten van het Iberisch schiereiland,

menga1

Het hunebed van Viera, welke zich op 70 meter bevind van Menga, is gang hunebed. Bevat 3 deuren welke onderscheiden een gangpad, een middenpad en een grafkamer. De poorten welke de gang onderscheidden zijn 2 stenen van een halve meter dik. Op het einde bevind zich de grafkamer, deze heeft een vierkante basis en is gelijk gebouwd als de gang maar de stenen hebben een veel groter formaat 

El Romeral is een monument welk het minst lijkt op een hunebed, dit omdat het bestaat uit minder grote stenen , lijkt het meest op die van Viera betreft de gang en de grafkamer welke in el romeral nog een kleinere kamer erachter heeft. Deze kamer heeft een cirkel vorm met een vals koepeldak gelijkende de tempels van de micenicos. De valse koepel is samengesteld uit losse stenen welke op elkaar gestapeld zijn totdat het laatste gat in het dak werd gesloten met een grote steen

dolmen antequera romeral 07

Wie heeft deze magnifieke constructies gemaakt?  Welke techniek heeft men gebruikt?

romeral1

De archeologen zijn van mening dat ze zijn gebouwd tussen het jaar 3.000 en 2.000 voor Christus. De bouwers waren primitief en leefden van de landbouw en de jacht. Niettemin,om deze constructies te kunnen maken, moest men toen al kennis hebben van het bewerken van steen en brons en ook van hefbomen, veronderstellende dat men de grote stenen alleen maar heeft kunnen vervoeren en plaatsen door middel van deze methode.

Tevens moest men toen al een voldoende grote bevolking hebben die zeer goed georganiseerd was en waar de rangorde zeer duidelijk was gedefinieerd. Boven alles diende men te beschikken over een sterk en machtig geloof die het mogelijk maakte om zoveel kracht en toewijding te mobiliseren om zo deze constructies gedurende eeuwen te kunnen bouwen.

Wat bezielde deze mensen om dusdanige magnifieke constructies te maken?. Ofschoon er gesproken wordt van grafkamers heeft men nooit menselijke resten gevonden die deze constructies als dusdanig zouden kunnen verklaren. In de grot van Menga heeft men enkel twee gepolijste stenen gevonden welke als bijl dienden. In Viera en “el Romeral "  heeft men enkele gebruiksvoorwerpen gevonden welke van beenderen en silex gemaakt zijn. Sinds het ontstaan van deze constructies is er echter zoveel tijd verstreken dat er meerdere mogelijkheden zijn waardoor de eventuele menselijke overblijfselen zijn verdwenen. De tijd en weersinvloeden gedurende de duizenden jaren en misschien ook wel graf rovers, iets wat we momenteel niet zeker weten.

Entree is gratis  ! Openingstijden in de zomer alle dagen ( Maandag gesloten ) van 9 tot 15. Tevens gedurende feestdagen. Rest van het jaar open tot 18 u , soms zelfs 20 u.  behalve de zondagen, die blijven tot 15 u.

Een ding is zeker : het is de moeite om de dolmenes van Antequera te bezoeken, kijk maar zelf :

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant