De kapel Zamarilla in Malaga stad

De kapel Zamarilla in Malaga stad

De kapel Zamarilla in Malaga stad, onverwachte schoonheid


Voor degene die zich in Malaga de moeite doet om buiten het centrum de stad te gaan bekijken zal ontdekken dat Malaga niet alleen een grote stad is met flink wat hoge gebouwen maar dat her en der tussen die gebouwen verborgen kleine pareltjes te vinden zijn.

Zo ook de kapel van Zamarilla. Gelegen in een wijk van Malaga die voornamelijk bestaat uit “hoogbouw”. Lopende door deze wijk kom je opeens een kleine doch mooie kapel tegen. Het gebouw past er eigenlijk niet thuis tussen deze rechte hoge blokkendozen die hier tientallen jaren geleden zijn neergezet tijdens de uitbreiding van de stad Malaga. In 1750 werd op de oude weg naar Antequera de eerste steen gelegd voor een kleine kapel. Door de eeuwen heen werd er natuurlijk steeds weer aan gebouwd en verbouwd tot in 1931 de kapel in het begin van de burgeroorlog was afgebrand. Het duurde tot aan 1945 voordat de restauratie klaar was. Veel later werd in de nieuwbouw de naast de kapel ligt de “troon” opgeslagen voor de Broederschap van de Semana Santa.

Deze kapel is dan ook het centrum van een van de vele broederschappen die Malaga rijk is en dus ook een belangrijk icoon in deze wijk. Met Semana Santa staat deze kapel natuurlijk in het middelpunt zoals te zien is op het onderstaande youtube filmpje. Daarbij ziet men dat de troon bijna net zo groot is als de kapel.... Het kapelletje is vrij te bezoeken en ondanks dat het klein is toch best de moeite om indien in de buurt hier even te kijken.

 

Overigens heet de kapel niet echt Zamarilla, zo word deze in de volksmond genoemd. De echte naam is “la capilla de Nuestro Padre Jesús Crucificado”. Waarom dan dus Zamarilla ?. Simpel natuurlijk, lekker kort en iedereen weet het dan gelijk dus. Maar waar komt de naam vandaan. Het verhaal gaat dat in de buurt een van de meest gevreesde bandelero (bandiet) woonde die Cristóbal Ruiz Bermúdez heette wiens bijnaam Zamarilla was. Hij was op een nacht terug naar huis van zijn vriendin toen hij de politie tegenkwam die hem wilde aanhouden. Hij vluchtte en verstopte zich in de kapel onder de mantel van het beeld van de maagd. ( la virgen de la Amargura ). De politie vond hem niet en de Zamarilla spelde een witte bloem die hij bij zich had op de mantel van het beeld. Die witte bloem veranderde daarop in een rode bloem. Dank dit “wonder” besloot de bandelero monnik te worden en zijn leven te wijden aan anderen te helpen.  Als monnik had hij altijd zo een rode Zamarilla ( bloem ) bij zich en op een dag werd hij zelf overvallen en stierf hierbij. De zamarilla bloem die hij bij zich had veranderde na zijn dood in de kleur wit.... zo één variant van de legende.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant