De ooit machtige Burcht van Moclin

De ooit machtige Burcht van Moclin

De Burcht van Moclin in de provincie Granada ooit een van de 33 burchten rond Granada stad.

Vermoedelijk op een plek waar ooit een Romeinse versterking stond werd in de XIII eeuw werd deze vesting opgericht om deel te nemen aan verdediging van de stad Granada tegen de steeds verder oprukkende christelijke troepen.

De naam Moclin is trouwens afkomstig van diezelfde Moorse tijd. Verbastering van Hisn Al Muqlin wat zoiets als kasteel van de pupillen betekent. Tenslotte ligt het hoog en overziet het een flink deel van de regio. De uitzichten alleen al zijn de moeite waard. Men ziet dan ook her en der torens staan die diende om eerder vijandelijke beweging te kunnen zien en het kasteel op tijd te waarschuwen.

Trouwens, dit kasteel van Moclin was niet het enige, de hoofdstad van het rijk Granada moest natuurlijk beschermt worden en die taak hadden maar liefst 33 kastelen rondom de hoofdstad.

Doordat Moclin bijna 150 jaar op de grens heeft gelegen waar veel strijd heeft plaats gevonden heeft het nogal geleden. Nadat uiteindelijk in 1486 na een dagenlange strijd een projectiel het kruitmagazijn raakte en het kasteel opblies was de strijd voorbij en het kasteel weinig meer van over.

Er werd natuurlijk zoals dat vaker ging in opdracht van de christelijke koningen een kerk gebouwd binnen de muren van de burcht. Het kasteel en dorp is indrukwekkend om te zien van ver.  Echter wil men het kasteel bezoeken gaat dit niet zoals men gewend is.... Volgens de website van de gemeente is het enkel open op zaterdag. Kom je er zoals wij op een woensdag vind je een afgesloten hek. Maar aangezien men in Moclin zeer vriendelijk en behulpzaam is voor de helaas weinige toeristen is er een wijze om het kasteel te bezoeken... Men vraagt eenvoudig weg de sleutel....

Moclin kasteel 02

Die sleutel dient men te gaan vragen bij het centrum voor Cultuur in Moclin... Dat is echter niet zo eenvoudig als het klinkt... Er staan borden die de weg wijzen echter men strandt al snel op een Hostel herberg die in de buurt ligt waar de borden naar verwijzen..  Wat blijkt, die herberg is ook het cultuurcentrum.  Binnen in het hostel troffen wij 2 lieftallige dames aan die we vanaf nu de dames van het kasteel noemen.  Na achterlaten van een identificatiebewijs krijgt men de sleutel mee en mag men alleen het kasteel op. Men dient wel achter zich te sluiten daar men niet wil dat andere toeristen naar binnen gaan en zodra wij vertrekken en afsluiten er s'nachts dan opeens de legende van het spook van het kasteel is geboren.. :-)

Op het kasteel komt men dan ook niemand anders tegen dan een paar berggeiten. Tijdens de flinke klim naar boven ontdekt men al snel dat de ontploffing van de kruitkamer zware gevolgen heeft gehad voor het kasteel en dat er niet veel te zien valt.. Behalve natuurlijk het fantastisch uitzicht dat men vanaf daar heeft. Men bleek te zijn gestart met restauratie werkzaamheden echter de vondst van Romeinse overblijfselen stopte het proces en men dient nu eerst verder onderzoek te plegen.  We vonden het desondanks de moeite waard om de klim te maken alhoewel het wel goed opletten is op het kasteel waar men loopt.  Heel veilig is het niet overal.

Moclin kasteel 03

Mocht men toch naar boven willen , ga dan naar La damas del Castillo ( de dames van het kasteel ) Hostal Rural - Albergue Moclín Calle Real 68.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant