Cortes de la Frontera

Cortes de la Frontera

Cortes de La Frontera behoort tot de serrania de Ronda

In tegenstelling tot vele andere dorpjes die stammen uit de Moorse tijd gaat de historie van dit mooie originele Andalusische dorp helemaal terug tot de 11e / 12e eeuw voor Christus.

In die tijd waren de Feniciërs al aanwezig als ook Tartessos. ( hierover in dit artikel meer ) . Uiteindelijk in de historie waren het deze keer de Romeinen die de naam gaven aan dit dorp. Zij noemden het Cortex, een naam die de latere bewoners bewaard hebben cq licht verbasterd door de jaren tot Cortes.

De La frontera stamt uit de tijd dat Cortes behoorde tot de grensstreek tussen de Moorse heersers en de christelijke koningen uit het noorden.  Vele dorpen die aan deze gevechtsgrens... lagen heten allemaal De la frontera ( arcos, cortes, jimena etc ) .

Cortes was dan ook meerdere malen veroverd door beide partijen. In 1285 werd het al veroverd door de christelijke soldaten uit het noorden maar weer snel terug veroverd door de Moren. Dit bleef toen ook zo tot in 1485 er een definitief einde kwam aan de Moorse tijd in Andalusië.  In de buurt van Cortes vind je nog steeds resten van vestingswerken uit die tijd.

Momenteel is Cortes de la frontera een zeer rustig dorpje dat absoluut de moeite waard is om te bezoeken, niet enkel wegens de machtig mooie ligging midden in de natuur maar ook vanwege de mooie typische gebouwen die het dorp rijk is. Diverse monumenten waarvan een de stierengevecht arena is. Deze is ingehuldigd in 1894 en word zelfs gezien als een van de meest imposante in heel Spanje ( natuurlijk na die van Ronda ) . Zelfs vind men in de buurt een geheel uit stenen rots uitgehakte constructie waarvan men vermoed dat het een kerk was uit de mozarabe tijd.  Zeker is men hier nog niet helemaal van daar Mozaraba resten zeer zeldzaam zijn in Andalusië. Zie ook ander artikel over Bobastro

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant