Gerookte Spaanse Paprika van La Dalia

Gerookte Spaanse Paprika van La Dalia

Gerookte Spaanse Paprika, Hét Spaanse ingrediënt.

Gerookt paprikapoeder ( Pimentón Ahumado ), wordt gemaakt in Spanje van gerookte, gemalen pepers en vaak aangeduid als gewoon gerookt paprikapoeder. Het bestaat echter in verschillende variaties van zoet en mild (dulce) bitterzoete medium heet (Agridulce) en pikant (picante).

Deze paprika is niet te vergelijken met het neutrale paprikapoeder die je krijgt bij de plaatselijke supermarkt. Het is meer een neef van de traditionele Hongaarse paprika. Wat dit paprikapoeder zo anders maakt, is de diepe rokerige smaak.

Dit Spaanse poeder is onmisbaar voor de Spaanse chorizo worst, varkensvlees gerechten en een aantal garnalen gerechten en tapas. Het voegt de absoluut perfecte smaak van authenticiteit toe aan de Spaanse paella. Geen enkel ander ingrediënt heeft zo een impact op de authentieke Spaanse keuken.

De Spaanse versie welke Picante heet mag men niet verwarren met pikant als in de Aziatische keuken, het is eerder een zachtere vorm van pikant. De kleur is diep rood, een rokerige aroma en een zijdeachtige textuur.

De Gerookte Pimenton ( paprikapoeder ) van La Dalia wordt vaak verward met de Hongaarse versie ( welke afstamt van de Spaanse pimenton !!) Pimenton is een poeder van gemalen Capsicum annuum. De pepers worden geroosterd op hout waarna ze tot poeder worden vermalen.

dalia machine

De pimenton is ontstaan door de monniken van het Yuste klooster in de 16e eeuw in de La Vera Regio in het westen van Spanje. Sinds eeuwen worden pepers in het La vera district gecultiveerd. Het was het eerste product dat de status van D.O wist te bereiken. Rijpe paprika’s worden gedroogd en op eikenhout geroosterd en vervolgens met steen vermalen tot een fijn poeder.

De beste Pimentón is gemaakt, sinds vier generaties, door de familie Hernandez. Deze familie begon met de productie van Pimenton rond het jaar 1900. Momenteel wordt La Dalia pimenton ( gerookte paprikapoeder ) gezien als de beste pimenton.

De traditionele methoden van fabricage en de bereiding van het gerookte paprikapoeder zijn generaties lang doorgegeven van vader op zoon, hierdoor is deze redelijk geprijsde specerij een van de meest betaalbare "must have" specerijen is, welke essentieel is voor iedere gastronomische keuken.

pimenton ladalia 01

Ook interessant