het kasteel van Alcaudete

het kasteel van Alcaudete

Het kasteel van Alcaudete ligt op een strategische goede plek in Andalusië


Perfect gelegen op de verbindingswegen tussen Granada  / Cordoba  / Jaen en noord Spanje lag dit kasteel op de grens tussen het Moorse rijk en dat van de Christelijke koningen. Echter gaat de geschiedenis veel verder terug tot aan de Romeinse tijd in de eerste eeuw voor Christus.

Vlakbij heeft men de resten gevonden van een Romeinse nederzetting genaamd Sosontigi maar de glorietijd was zoals zoveel ook hier de Moorse tijd. In Moorse geschiften spreekt men over Hisn Al-Qabdaq niet lang nadat men op het Spaanse schiereiland geland was in de VIII eeuw.  Ook word het kasteel ( een oudere versie ) genoemd tijdens de opstand tegen het kalifaat van Cordoba door Omar Ibn Hafsún welke zijn hoofdstad in Bobastro had. Het zou pas duren tot Abd al-Rahman III aan de macht komt welke het lukt om de macht te krijgen over dit gebied en ook dit kasteel ( ergens rond 929 ) .

De komende Moorse culturen verbouwen het kasteel steeds weer tot een sterke burcht die de regio controleert.  Echter de strijd van de Spaanse christelijke koningen komt al in 1246 aan in Alcaudete en word de vesting voor het eerst veroverd waarna de Morose vesting word afgebroken en een nieuwe "moderne" vesting word gebouwd die alweer in het jaar 1300 word veroverd door de tweede sultan van de Nasriden-dynastie. Lng duurde dit niet en in 1312 kwam het definitief in de handen van de Spaanse koningen. De grens tussen het Moorse en christelijke rijk lag langere tijd hier en dus werd er nog vaak een aanval gepleegd op Alcaudete maar telkens tevergeefs. 

Uiteindelijk werd gedurende de laatste jaren van de oorlog Alcaudete gebruikt als een soort van springplank naar het Moorse rijk door de Spaanse soldaten. Na de val van Granada blijft deze plek een belangrijke plek en krijgt men allerlei privileges van het koningshuis.  In 1750 is er een dusdanige grote aardbeving in Lissabon dat zelfs hier flinke schade ontstaat aan onder het kasteel. 

In 1985 komt het op de monumentenlijst en begint men met onderzoek en restauratie. Dit zal uiteindelijk ervoor zorgen dat dit kasteel bij een van de best gerestaureerde van Spanje hoort. 

Het kasteel is te bezoeken. 

Van juni tot en met september  , Maandag gesloten . Dinsdag t/m Vrijdag  om 11 uur en 18:30 ( met gids ) Bezoek met een audiogids tussen 10 uur tot 12:15 en tussen 18 uur tot 19:15 , Zaterdag en Zondag enkel om 11 uur ( audiogids tussen 10 en 12:15 ) 

Op dinsdag is de entree gratis.

Van oktober tot en met Mei , Maandag gesloten. Dinsdag t/m Vrijdag om 11 uur en 16 uur ( met gids ) Bezoek met een audiogids tussen 10 uur tot 12:15 en tussen 16 uur tot 17:15 , Zaterdag en Zondag enkel om 11 uur ( audiogids tussen 10 en 12:15 ) 

Entree kaartjes te verkrijgen via het VVV van Alcaudete. ( Plaza de Santa María ) 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant