kasteel van Almuñecar

kasteel van Almuñecar

Het kasteel van Almuñecar is een hoog gelegen burcht.

Deze burcht ligt hoog boven het stadje en vanaf daar heeft men mooie uitzichten over de stranden van de kust van Granada en de omgeving van dit dorp. Het kasteel heet officieel Castillo de San Miguel.

Deze ooit zeer machtige burcht in Andalucia vind zijn oorsprong op natuurlijk wederom oudere bouwwerken die in dit geval terug gaan naar de 1e eeuw V.C toen de Feniciërs en natuurlijk later ook de Romeinen beide ook hier aanwezig zijn geweest. Het kasteel had in zijn glorie tijd maar liefst 40 torens en 3 toegangspoorten.

Maar ook hier hebben de Moren de grootste invloed gehad. Het was zelfs op deze plek dat in het jaar 755 de latere oprichter van jet Kalifaat van Cordoba voet aan de grond zette vanuit Afrika en veel later was deze burcht een “buitenhuisje” aan zee voor de heersers vanuit het Alhambra. Deze regio was dan ook van groot belang voor de Moorse heersers daar de gehele regio ten Noorden van hier zeer vruchtbaar is en dank weer de Moren werd hier volop gebruik van gemaakt en volop hier gezorgd voor allerlei aanbouw van voedsel voor het rijk. Maar het kasteel had ook een gevangenis kelder... beter gezegd een heel diep gat in de grond als enige in en uitgang waar zelfs nog een Moorse koning ( uit het Alhambra ) in gevangen heeft gezeten en overleden in 1314.

Ook hier kwamen de christelijke koningen en in 1489 werd ook deze burcht veroverd. Aan deze gebeurtenis herinnert een kruis welke op een rots staat vlakbij het strand. ( maakt ooit deel uit van het kasteel ). Veel later kwam het kasteel ook terecht in de oorlog met Frankrijk waar het zwaar beschadigd raakte en uiteindelijk vanaf 1851 werd het dan maar gebruikt als begraafplaats !.... Dit tot aan 1977. Gelukkig begon men vanaf toen het kasteel te restaureren en open te stellen voor het publiek.

De openingstijden zijn de standaard Spaanse tijden, van een uur of 10 tot 14 en 17 tot 19 uur. Entree kost niet veel, 2,35 € inclusief bezoek aan museum van de grot vd 7 paleizen. ( zie elders in onze site )

Tijden en prijzen kunnen variëren dus beste navraag doen bij lokale VVV.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant