Frietjes in Olijfolie maken ?

Frietjes in Olijfolie maken ?

Frietjes maken in Olijfolie, kan dat ?

Ja hoor, geen probleem. Er zijn wat "regels"te volgen. We zullen de stappen hieronder doorlopen.

Ten eerste verwarm de pan al een beetje zonder de olijfolie , anders verhit U de olie onnodig. Als de pan warm is voeg een laagje olijfolie toe. Net genoeg dat er 1 laag friet onder de olijfolie in kan.

Vervolgens leg er een laag friet in ( van te voren wel droog gedept zodat er zo weinig mogelijk vocht aan hangt )

Bak de friet dan op een gemiddeld vuur tot ze mooi op kleur zijn. Het vuur mag NIET hoog zijn anders verhit

Na afloop ziet men dat er vervuiling is in de olijfolie. Dat zijn resten van de aardappel. Die mag je dus niet weer opnieuw verhitten daar als men dat maar vaak genoeg doet die delen verbranden en dan minder gezonde stoffen vrijkomen. Die moet U zien als de verbrande deeltjes bij een barbecue, niet lekker en ook niet gezond. ( pas bij grote hoeveelheden ) 

Vandaar dat we vervolgens als de olijfolie enigszins is afgekoeld we de olijfolie filteren met wat keukenpapier in een metalen kan

frietjes olijfolie 05

Resultaat is weer een schone olijfolie. Die olijfolie gebruiken we vervolgens de komende dagen om ons vlees en alles andere in te bakken. We eten niet elke dag friet..... Bij frituren raden we aan dit Max 3 a 5 keer te hergebruiken. Bij verhitten van olijfolie verliest die toch bepaalde goede eigenschappen , bij het gebruik zoals wij het doen geen enkel probleem. Het totale gebruik in Olijfolie is minimaal , dus maximaal genot van heerlijk smakende friet voor een lage kostprijs. 

Deze tips komen uit Andalucia , onze leverancier heeft ons dit geleerd. Is wel niet goed voor de omzet :-) maar het werkt en is verantwoord.

Smakelijk !!