De Arabische Baden in Ronda

De Arabische Baden in Ronda

De Arabische baden van Ronda zijn de best bewaarde in geheel Spanje


tevens bieden daardoor een goed inzicht in het Moorse leven gedurende de 13e tot de 16e eeuw.

De Moorse baden bevinden zich net buiten de oude stadsmuren vlakbij de Moorse brug ( puente arabe ). De baden zijn gebouwd rond het einde van de 12 e eeuw begin 13 e eeuw gedurende het regime van de Almohad heerser.

Heden ten dage zijn ze opengesteld voor het publiek. Bij bezoek ervan vertoont men ter verduidelijking een animatie waar men in 5 minuten meer informatie geeft over de werkwijze van deze baden.

Het buitenmuren van de Arabische baden zijn grotendeels intact gebleven, de Saqiya (water pomp toren) staat nog steeds, net als het aquaduct. Bovenop de Saqiya stond een ezel die een wiel draaiende hield welk water oppompte van de rivier via het aquaduct naar de baden. Men had in het centrum van de toren een diepe schacht gemaakt die tot aan de rivier ging. In de toren waren er twee grote wielen die waren verbonden met een grote riem waarop terracotta potten waren bevestigd die het water naar boven transporteerden. Boven werden deze potten geleegd in een goot die het water via het aquaduct tot in de baden leidde.

De technologie gebruikt in de Saqiya in Ronda was bedacht door een Moorse engineer genaamd Abu al Tz ibn Razaz Al-Jazari (1136-1206), en beschreven in een boek dat hij zelf had gepubliceerd waar hij diverse mechanische machines beschreef. Al-Jazari heeft nooit Ronda bezocht noch Spanje, maar dank zijn boek werden zijn uitvindingen door de hele islam wereld uitgevoerd.

Al-Jazari verbeterde het traditionele Saqiya ontwerp dat gebruikelijk was in het midden oosten al ver voor de christenen,dit verbeterde ontwerp is datgene dat de bouwers van de Arabische baden in Ronda gebruikten. Derhalve is men er zeker van dat deze baden niet voor het einde van de 12e eeuw zijn gebouwd. Het is natuurlijk mogelijk dat er eerder een ouder een eenvoudiger badhuis heeft gestaan maar daar zijn tot op heden geen bewijzen van.

Ook gezien het feit dat het meeste van de stadsmuren inclusief de Moorse brug zijn gebouwd door de Almohad dynastie mag men ook aannemen dat rond die tijd ook de baden zijn gebouwd. De invloed van de Almohad dynastie op Ronda begon te verzwakken na 1212 toen ze een beslissende strijd verloren tegen christelijk Spanje in de buurt van Jean. In die tijd was Ronda een belangrijke handelsstad en cultureel centrum.

De islam vereiste reinheid van zijn gelovigen, en al helemaal als men een zo belangrijke stad als Ronda binnenging, vandaar ook dat de meeste onderzoekers van mening zijn dat een badhuis gebouwd werd bij de nieuwe ingang van de stad.

Om het de ezel makkelijker te maken werd gebruik gemaakt van een vliegwiel waardoor de ezel minder gewicht had te verplaatsen. Hierdoor werd de ezel minder belast en kreeg men dus makkelijker en vloeiender het water in het badhuis.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

maak als eerste een opmerking.

Schrijf hier iets...
schrijf als een gast

Ook interessant